26 april 2024
Home » Traditie kniepertjes bakken in de Stadsboerderij Grolle

Traditie kniepertjes bakken in de Stadsboerderij Grolle

333

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

GROENLO – Het is onlosmakelijk met elkaar verbonden, Oud en Nieuw en kniepertjes bakken. In de Stadsboerderij Grolle houden de vrijwilligers deze traditie in ere. Vanaf dinsdag 29 november zijn de kniepertjes te koop of te bestellen.

Een kniepertie (knijpertje of kniepertje) is een zoete, dunne harde wafel die traditioneel rond de jaarwisseling wordt gebakken en gegeten, vooral in Drenthe, Groningen, Twente en de Achterhoek.

Betekenis van een kniepertje
Volgens de streekgebonden traditie zijn de kniepertjes in december plat. Vanaf nieuwjaarsdag worden ze als nieuwjaarsrolletje gepresenteerd. De gedachte hierachter is dat in december het oude jaar zich volledig heeft ontvouwen, op nieuwjaarsdag symboliseert het rolletje het onbekende nieuwe jaar. De platte versie wordt vooral in Drenthe en in de noordwesthoek en Salland van Overijssel gezien, de opgerolde versie meer in Groningen, Twente en de Achterhoek.
De vrijwilligers van de Stadsboerderij Grolle bakken de kniepertjes zelf, het recept is vaak van moeder op dochter overgegaan.

De Stadsboerderij Grolle is gedurende de maanden november tot april geopend van 13.00 uur tot 16.30 uur. Het adres is Notenboomstraat 15 in Groenlo. De toegangsprijs is 2 euro per persoon, maar daarvoor krijgt u ook een rondleiding aangeboden en een kopje koffie, thee of een glaasje fris. Gedurende de periode rond kerst en oud en nieuw zijn de openingstijden van de Stadsboerderij aangepast. Zie hiervoor onze website www.stadsboerderijgrolle.nl. U kunt ons ook vinden op Facebook.