26 april 2024
Home » Politiek » OOG vindt dat wij anders moeten gaan denken over groei.

OOG vindt dat wij anders moeten gaan denken over groei.

169

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

De huidige klimaatveranderingen zien wij als een aarde die protesteert. Wij doen aan roofbouw op onze aarde. We doen onder andere aan luchtvervuiling. Wij produceren een hoeveelheid CO2 die onze aarde niet meer aan kan. Het gevolg is dat de temperatuur op aarde stijgt en de gevolgen daarvan zijn niet te overzien. Wij moeten daarom anders gaan denken over groei. Natuurlijk regel je dat niet vanuit Oost Gelre, maar om te denken dat anderen dit voor ons gaan doen is ook niet goed. OOG wil het streven naar een duurzamer leefklimaat hoger op de agenda. Het is niet alleen een mooie gedachte voor onder de kerstboom. Het moet anders en het kan anders. Begin dus bij jezelf. Begin in eigen regio.

Wij citeren uit een lezing van prof. dr. ir. Pier Vellinga, inmiddels oud-hoogleraar van de Universiteit Wageningen: Om het klimaatprobleem een halt toe te roepen, is naast de energietransitie een doorbraak in de landbouw nodig. “Wij moeten naar een andere landbouw met gemengde bedrijven, lokale productie en een gezonder dieet met minder dierlijke eiwitten.” De klimaatconferentie van Parijs gaat Vellinga niet ver genoeg: Er moet ook aandacht uitgaan naar landbouw, grondgebruik en voedsel. De landbouw moet daarbij van de energietransitie leren. Met een verdere intensivering van de landbouw en een efficiencyslag is het wereldvoedsel- en het broeikasgasprobleem niet op te lossen. “Wij hebben een doorbraak nodig, zegt Vellinga, “een verandering van strategie van kwantiteit naar kwaliteit en kringlopen. Nog steeds investeren jonge boeren in intensivering, maar eigenlijk zou de energie moeten gaan naar een gemengd bedrijf, het sluiten van kringlopen, en naar meer plantaardig voedsel. Als consumenten overschakelen op een gezonder dieet met minder dierlijke en meer plantaardige eiwitten, is genoeg voedselproductie voor de wereld mogelijk met veel minder uitstoot van broeikasgassen.

Het moet anders en het kan anders. Recent sprak Erik Back, voorzitter van LTO-Noord tijdens een bijeenkomst op 8 december jl. in Lievelde. Die bijeenkomst werd georganiseerd door de Gelderse Natuur- en Milieufederatie. Het verraste ons eerlijk gezegd dat de voorzitter van het LTO zonder voorbehoud pleitte voor een andere landbouw en veeteelt. Zo maar enkele citaten uit zijn betoog: Groei is niet de oplossing, onze grond is als gevolg van intensief gebruik minder productief, we moeten de kringloop weer sluiten, mestverwerking is niet de oplossing, we moeten van lineair naar circulair, het nageslacht heeft straks niks meer, het rentmeesterschap is onderbelicht, meer biodiversiteit, minder CO2, etc. Kortom, een geweldig pleidooi voor een duurzame leefomgeving en een ommezwaai bij de boeren. OOG stelde met genoegen vast dat haar jarenlange pleidooi voor een andere landbouw nu ook door een voorman van de boeren zelf wordt uitgesproken.

Boeren, burgers en buitenlui delen met elkaar het buitengebied. Daar wordt gewerkt, maar ook gewoond en gerecreëerd. Veelal is de grond van de boeren, maar het landschap is van ons allemaal. Duurzame leefomgeving, wat is dat eigenlijk? Het principe is eigenlijk simpel: Je moet net zo veel teruggeven als dat je gebruikt. Dat betekent dat wij anders moeten gaan denken over onze consumptie en productie.

namens de fractie van OOG

Frits Schmidt
schmidt.frits@gmail.com