26 april 2024
Home » Regionaal » Onderzoek GGD: Veel overgewicht bij Turkse jeugd

Onderzoek GGD: Veel overgewicht bij Turkse jeugd

531

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

In de regio Noord- en Oost-Gelderland heeft de GGD onderzoek gedaan naar overgewicht bij de jeugd. Daaruit bleek dat overgewicht bij de Turkse jeugd drie keer zo vaak voorkomt als bij de Nederlandse jeugd. Ernstig overgewicht (obesitas) komt bij de Turkse jeugd ruim vier keer zo vaak voor als bij de Nederlandse. GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft daarom de cursus Simpel Fit! ontwikkeld. Daarin krijgen Turkse moeders, die niet of matig Nederlands spreken, informatie over overgewicht bij hun kinderen.

Cultuur en opvoedstijl
Het gewicht van kinderen wordt beïnvloed door de opvoedstijl en de culturele achtergrond. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat Turkse kinderen minder vaak ontbijten en minder groenten eten dan Nederlandse kinderen. Over het algemeen bewegen Turkse kinderen minder en is het in de Turkse cultuur belangrijk dat een kind goed (=veel) te eten krijgt. Turkse ouders vinden het vaker moeilijk hun kind iets te verbieden. Daarnaast moeten Turkse kinderen vaker het bord leeg eten en worden zij vaker beloond met snoep dan Nederlandse kinderen. Uit onderzoek kwam ook naar voren dat Turkse kinderen minder zoete dranken drinken. Dat is natuurlijk heel gunstig als het gaat om overgewicht.

Simpel Fit!
Het is belangrijk om overgewicht tegen te gaan om zo hoge zorgkosten op latere leeftijd te voorkomen. Daarom zijn veel gemeenten in de regio aan de slag met de JOGG-aanpak (jongeren op gezond gewicht) of met ‘Achterhoek in beweging: gezonde jeugd’.

Voor Turkse kinderen (en hun ouders) met overgewicht bestaan nog weinig speciale programma’s. GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft voor hen Simpel Fit! ontwikkeld. Sunay Nuraydin, een van de ontwikkelaars die zelf ook de cursus geeft, zegt daarover. “Gunstig is dat oma’s die oppassen, vaak meedoen. De cursus is ook bedoeld voor Turkse moeders die de Nederlandse taal minder beheersen. Daarnaast doen moeders mee die in Nederland geboren zijn en ook zij zeggen te leren van de cursus.“

Uitkomsten onderzoek
Meer informatie over het onderzoek vindt u op de website Kompas Volksgezondheid Noord- en Oost-Gelderland: kvnog.nl/factsheets in de factsheet ‘Over gewicht bij Turkse en Nederlandse jeugd’.