Home » SKB legt uit: bekkenbodemproblemen

WINTERSWIJK – Urineverlies, ontlastingsverlies en/of een verzakking van de blaas of baarmoeder. Veel vrouwen hebben er last van, vaak al jarenlang, maar zoeken er geen hulp voor. Op 1 oktober vertellen de uroloog, gynaecoloog, continentieverpleegkundige en bekkenfysiotherapeuten hoe problemen vaak volledig kunnen worden verholpen of op zijn minst aanzienlijk worden verminderd.

Bekkenbodemspreekuur
Op het onderwerp incontinentie of verzakking rust vaak een taboe. Ook wordt door vrouwen vaak gedacht dat het erbij hoort, maar een vrouw die kinderen heeft gebaard of op leeftijd is, hoeft niet per se de rest van haar leven een incontinentieprobleem te hebben. Er is goed iets aan te doen, waardoor het leven een stuk aangenamer wordt. Daarvoor hoeft een vrouw niet een lang medisch traject te doorlopen. “Sterker nog, het kan binnen één bezoek aan het bekkenbodemspreekuur in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix. Dit is een multidisciplinair spreekuur. Tijdens dit spreekuur onderzoeken en bevragen zorgverleners van verschillende disciplines de patiënt.”, stelt Maarten Schuit. “Dat duurt doorgaans niet langer dan een uur of anderhalf uur, waarna meteen een behandelplan aangeboden wordt.”

Informatieavond
Op 1 oktober komen zorgverleners van de verschillende disciplines aan het woord. Allen zijn betrokken bij het bekkenbodemspreekuur. Uroloog Maarten Schuit vertelt over urine/incontinentieklachten bij de vrouw. Gynaecoloog Renne Gerritse gaat in op verzakkingen en de mogelijke behandelingen. De bekkenfysiotherapeuten van Vers Gras te Winterswijk spreken over het verminderen of verhelpen van klachten door middel van bekkenfysiotherapie. Tot slot vertelt continentieverpleegkundige Nancy Berentsen over hulpmiddelen bij incontinentie en de vergoedingen door de zorgverzekering.

Deze bijeenkomst is onderdeel van een reeks bijeenkomsten die het SKB onder de noemer ‘SKB legt uit’ organiseert voor belangstellenden. Artsen en andere professionals uit de zorg vertellen op begrijpelijke wijze over tal van medische onderwerpen. De zaal is open vanaf 19.00 uur, het programma start om 19.30 uur en is rond 21.30 uur afgelopen. Er staat koffie en thee klaar. Ook in de pauze wordt gezorgd voor een hapje en drankje. De avond en het parkeren zijn gratis.

Meer informatie en aanmelden krijgt u via www.skbwinterswijk.nl of via 0543 544415 (vrijwilligers Gastenservice).