Eerste echte winter wedstrijd deze WinterCup is een feit


Alwin Bessels wint de eerste GHV competitie wedstrijd in 2016.

De eerste GHV competitiewedstrijd in 2016, uit een serie van tweeëntwintig, zit er weer op. Deze is gevist op zondag 17 januari aan de Oude IJssel te Eldrik. Twaalf deelnemers vandaag aanwezig bij het loten en zoals gebruikelijk was iedereen weer mooi op tijd aanwezig. Voor veel deelnemers was het een korte nacht aangezien we de dag ervoor onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie hebben gehad. Dit keer was niemand minder dan Anja Groot van de partij. Hadden de aanwezige deelnemers nog wat opgestoken van Anja en konden ze de tips in de praktijk uitvoeren..? Snel nog even handjes schudden (ja ja, drie koningen ligt al lang achter ons), klein borreltje (dit keer voor de verandering tegen de kou) en loten maar.  Na het loten snel naar de stek om op te bouwen.

De voorgaande weken waren de vangsten op het parcours zeer wisselvallig, de verwachtingen waren derhalve niet al te hoog gespannen. Zeker niet nu afgelopen week het weer omgeslagen is, maandag lag de temperatuur nog rond de 8 graden, zaterdag lag de temperatuur rond het vriespunt en had het zelf nog een beetje gesneeuwd. De weersvoorspelling voor zondag waren echter goed, zonnetje, weinig wind en een temperatuur van rond het vriespunt. Hoe zou de vis daarop reageren?

Vandaag was de feeder het wapen op de vis aan de schubben te komen. Alle deelnemers lieten de vaste stok in de foedraal, als ze die al bij zich hadden. Even zoeken naar een kuiltje of randje, heb je deze gevonden dan op de lijnclip en uitlopen om bij evt. schade weer op dezelfde afstand te kunnen vissen. Na een uur voorbereiding klonk het beginsignaal en kon er gevist worden.  De te kloppen man, Remko Stöteler, zat vandaag vooraan op het parcours. Nummers twee en drie in het klassement (René Molenveld en Ivo te Kortschot) zaten meer achter op het parcours, volgens de kenners is hier met koud weer de meeste vis te vangen. Kunnen beide heren het gat naar Remko verkleinen  zodat de spanning deze WinterCup weer terug komt…?

Nu het ‘echt’ winter is wordt er natuurlijk ook weer licht en dun gevist worden. Onderlijnen tot maximaal 12/100ste en kleine haakjes moest vis in het leefnet brengen. Het was zaak om actief te vissen, dat wil zeggen regelmatig ingooien. In het voer casters en hennep en op de haak maden.  Ook hadden enkele deelnemers dode maden mee genomen. Dode maden door het voer om de bonusvis, de brasem, op de stek te krijgen en op de haak om het aas langzamer te laten zakken. Dit laatste wil de vis nog wel eens over de streep trekken. Het duurde niet lang voordat de eerste vis gevangen werd. Vrijwel iedereen zat meteen in de beet, kleine aanbeten weliswaar,  maar er zat vis. Met grote regelmaat kwam er een maat voorn boven water en hier en daar een klein platje of een kleine winde, de bonus vis gaf echter niet thuis.

Na een klein uur was iedereen van de nul af en er werd geregeld een vis gevangen. Opvallend was dat de grotere voorn vandaag op de lagere nummers lag en niet zoals “gebruikelijk” op de hogere nummers. René Molenveld  had vandaag meer van zijn achterstand op Remko af kunnen snoepen maar hij verspeelde een mooie winde en een halfwas brasem. Had hij deze gevangen dan had het hem dat de dagwinst opgeleverd. Nu werd hij voor de vierde keer deze competitie tweede. Pechvogel deze dag was Erik Hendriks, het eerste half uur kwam hij meerde malen vast te zitten en verspeelde hij daardoor meerder montages, hierdoor kon hij zijn staartplek niet verzilveren. Een uur voor tijd kwam het “wedstrijdopperhoofd” Henk Migchielsen de deelnemers nog verblijden met een klein Ossenkämpertje om weer een beetje warm te worden.

Om 12:00uur klonk het eindsignaal en konden de weegploegen aan de slag, vandaag wederom geen nullen!  In het totaal is door 12 deelnemers 9450 gram vis gevangen. Na vier wedstrijden staat de teller op 73730 gram en met nog twee wedstrijden voor de boeg gaan  we richting de magische 100 kilo grens. Toeval.. nee, goed gekozen locaties.. !! Prima werk van onze wedstrijdcommissie.

Uitslag 4de WinterCup wedstrijd:

1. Alwin Bessels

 1400 gram

 
2. René Molenveld

1375 gram

 
3. Theo Wayerdink

1230 gram

 

Stand na de 4de WinterCup wedstrijd:

1. Remko Stöteler

 22775 gram

 
2. René Molenveld

11770 gram

 
3. Ivo te Kortschot

   5065 gram

 
       

De vijfde WinterCup wedstrijd wordt gevist op zondag 21 februari, dit keer het Beneden Kanaal te Eefde.

Het is ook weer mogelijk om je op te geven voor de diverse competities (data onder voorbehoud). De grachtencompetitie wordt gevist op : 17 april, 22 mei, 12 juni, 28 augustus, 11 september en 16 oktober. Data voor de Vrijehengelcompetitie: 24 april, 5 juni, 14 augustus en 25 september. Op 29 mei, 26 juni, 4 september, 18 september, 2 oktober en 23 oktober worden de wedstrijden om de IJsselCup gevist. Locaties voor de vrijehengel en de IJsselCup worden een week voor de wedstijd bekend gemaakt. Voor meer info: www.visseningroenlo.nl.