Elaine Pen op Achterhoeks Hippisch Festijn: ‘Er ging niks mis in de cross’


VARSSEVELD – Eventingamazone Elaine Pen kijkt met vertrouwen uit naar zondag, de afsluitende dag van het driedaags Achterhoeks Hippisch Festijn. Na de dressuur en de cross country gaat ze aan de leiding van de nieuwe rubriek in Varsseveld, de CCI1* (lange cross). In het KNHS kampioenschap CIC2* staat ze voorlopig derde achter Patrick Verbakel en Stephan Hazeleger, maar in deze klasse heeft iedereen de cross country op zondag nog af te leggen.

Na een goede dressuurproef met slechts 38,40 strafpunten in de CCI1* liep Chivers (Up to Date x Indoctro) een foutloze cross country. “Het was een lekkere cross om te rijden. In het begin, bij hindernis vijf, was het wat sturen en slingeren, maar ik heb niks te klagen. Ik ben laatst twee keer met Chivers gevallen, gewoon een stomme actie, maar nu ging niks mis. Het liep gewoon heel fijn, dat heb je niet altijd”, vertelt Elaine Pen.

Aangezien Chivers ook een goed springpaard is, zal ze morgen met een goed gevoel aan het laatste onderdeel, het springparcours beginnen. “Een eventingpaard moet ook een goed springpaard zijn. Daar zoek ik ze ook wel op uit. Er kan altijd wel een balkje vallen, maar Chivers zal geen heel parcours plat lopen. Hopelijk kan ik de wedstrijd met een positief resultaat afronden.”

Voorlopig tweede en derde in het CCI1* klassement staan Willemina van der Goes met Ekino (v. Carthino Z) en Vera Grevelink op Enita (v. Vingino).

In de nieuwe internationale ponyrubriek CCIP1* is Thierry van Reine van de derde plaats in de dressuur naar de eerste plaats opgeklommen. Zijn pony Zapp (v. Zodiak) croste als beste rond.

De Duitse Ingrid Klimke, die recent bijdroeg aan olympisch zilver voor Duitsland in de eventing, gaat zowel in de CIC1* als CIC2* aan de leiding na de dressuur en het springparcours. Knap tweede in de 1* staat Alice Naber-Lozeman met de zesjarige KWPN-goedgekeurde hengst Famous (v. Albaran xx), voor Michael Jung op Star Connection (v. Chacco Blue). Klimke had nog wel een foutje in het springparcours met de de zesjarige Königssee (v. Interconti), maar had zo’n voortreffelijke dressuurproef gereden (33,60 strafpunten) dat ze het zich kon permitteren.

In de zwaardere CIC2* behield Ingrid Klimke de leiding met de zevenjarige Weisse Duene (v. Clarimo). Michael Jung staat tweede met Lennox (v. Sunlight xx) en Jan van Beek derde met Diamond Lancer (v. Limmerick). In het klassement om de nationale titel gaat nummer vier, Patrick Verbakel op Coconut Girl (v. Coconut Grove xx) aan de leiding.

Morgen, zondagochtend om 10.30 uur gaat de cross country op CIC2* niveau van start, gevolgd door de CIC1*. Op het hoofdterrein is er een nonstop programma met onder meer de finales om de Achterhoek Anemone Horse Trucks Bokaal, tuigpaarden, veulenpresentatie en een show van de Future Guys. In het strodorp is er bij de Pavo stand de mogelijkheid om met tweevoudig olympisch kampioen op de foto te gaan. Deze Meet & Greet is gepland van 13.00 tot 13.30 uur. www.hippischfestijn.nl