Home » Borculo » Lezing over rivier De Berkel en project ‘De Olde Haven’ in Borculo

Lezing over rivier De Berkel en project ‘De Olde Haven’ in Borculo

2630

BORCULO – In het kader van de maand van de geschiedenis zal er op zaterdagochtend 28 oktober om 10.30 uur een lezing plaatsvinden. Deze lezing, gegeven door Peter Nieuwenhuis, focust zich op de rivier de Berkel en het project ‘de Olde Haven’. Het evenement wordt gehouden in de nieuwe serre van café De Hoeksteen, gevestigd aan de Steenstraat in Borculo.

De Berkel heeft zijn oorsprong in Billerbeck, Duitsland, en mondt uit in de IJssel te Zutphen. In het verleden, specifiek in de 17e eeuw, werd de eerste Berkelcompagnie opgericht. Hun doel? Het verbeteren van de bevaarbaarheid van de rivier. Door het gebruik van de Berkelzompen als transportmiddel bloeide de handel op tussen het Münsterland en Zutphen.

Een historische bezienswaardigheid in Borculo, het oude HEMA-terrein, ziet dit jaar de terugkomst van de oude haven, vroeger een belangrijk laad- en lospunt voor de Berkelzompen. Ook wordt de duiker, een historische doorgang van de Leerinkbeek, hersteld.

De spreker, Peter Nieuwenhuis, staat bekend als de auteur van “Van Burclo tot Borculo”. Hij is ook de voorzitter van de Historische Vereniging Borculo en speelde een sleutelrol in het initiatief van het project de Olde Haven.

Wie geïnteresseerd is in deelname aan deze lezing kan zich aanmelden via www.oostachterhoek.nl/oldehaven of bij vestigingen van de Bibliotheek Oost-Achterhoek. De kosten bedragen € 2,50 voor leden en € 3,50 voor niet-leden van de Bibliotheek Oost Achterhoek.