Home » Doetinchem » Stadsboerin Doetinchem genomineerd voor Europese ARIA-prijs

Stadsboerin Doetinchem genomineerd voor Europese ARIA-prijs

1434

DOETINCHEM – Stadsboerin Doetinchem, een initiatief van Ellen Willems, is de enige Nederlandse inzending die genomineerd is voor de Europese Agricultural & Rural Inspiration Award (ARIA) in de categorie sociaal economische plattelandsprojecten. Het project benadrukt sociale inclusie, educatie, de productie van betaalbaar en gezond voedsel, milieuvoordelen, innovatie en netwerkvorming.

De Stadsboerin is gevestigd op het terrein van de voormalige gevangenis De Kruisberg in Doetinchem. Hier verbouwen ze op een harmonieuze manier groenten, fruit en kruiden. Ze onderhouden tevens een 7000 vierkante meter grote bijen- en vlindertuin, een bloemenpluktuin en zorgen voor kippen en scharrelvarkens. Centraal staat hun missie om te verbinden met natuur, de herkomst van voedsel en met elkaar, en om meer te geven dan te nemen van het land. Met faciliteiten zoals een winkel, een eetlokaal en diverse picknickplekken, en een keuken die dagelijkse gerechten bereidt met oogst uit de tuin, nodigen ze bezoekers uit om van hun aanbod te genieten tijdens de openingstijden. Meer informatie is te vinden op www.stadsboerindoetinchem.nl.

Gelegen op een uitgestrekt terrein, fungeert de Stadsboerin als ontmoetingsplek voor de gemeenschap. Er zijn momenteel vijftig vrijwilligers van diverse achtergronden en vijf professionele medewerkers betrokken bij het project. Bovendien profiteren leerlingen van zeven scholen van het educatieve programma dat het project aanbiedt.

Deze nominatie voor de ARIA-award onderstreept de inspanningen van Willems sinds de oprichting van Stadsboerin Doetinchem in 2019 met een initiële investering van slechts €1.200. De Regieorganisatie voor het GLB (Gemeenschappelijk Landbouw Beleid) koos dit project uit vele Nederlandse plattelandsprojecten die met Europese subsidie zijn gesteund.

In september wordt een shortlist van 24 kandidaten samengesteld uit alle inzendingen. Een internationale publieksstemming zal daarna de vijf winnaars bepalen. De uitreikingsceremonie van de award is gepland voor december 2023, waarbij Stadsboerin Doetinchem als een sterke kanshebber wordt beschouwd.

Bron(nen) & Afbeelding(en)