Ziekenhuiskwestie in Nieuwscafé Doetinchem


Bericht is aangepast

DOETINCHEM – De commotie die sinds eind november vorig jaar speelt rond de Achterhoekse ziekenhuizen SKB (Winterswijk) en Slingeland (Doetinchem) komt zondag 2 februari aan de orde tijdens het Nieuwscafé van De Gelderlander in De Gruitpoort.

Henk Wubbels en Hendrik Jan Mensink zijn te gast. Mensink, eigenaar van camping De Twee Bruggen in Winterswijk, is voorzitter van de actiegroep Behoud SKB die zich sinds eind november roert. Wubbels – oud-wethouder van Doetinchem en voorzitter van het Inloophuis, een plek voor kankerpatiënten – meldde zich vorige week voor het eerst. Hij wil in deze het geluid van de West-Achterhoek laten horen.

Eind november kwam naar voren dat het SKB mogelijk verloskunde en de kinderafdeling verliest het Slingeland. Dat zorgde voor zoveel oproer in de Oost-Achterhoek dat Chrit van Ewijk uiteindelijk moest opstappen als bestuurder van Santiz, waar beide ziekenhuizen onder vallen.

Gast zijn ook Frans van Doesum en Marlies Bolten. Ze zijn bezig met een woonvorm voor ouderen in Doetinchem. Met acht stellen en vrijgezellen willen ze samenwonen om, als het zo uitkomt, samen te eten of met elkaar naar de film gaan. Dit om elkaar zo een aangename oude dag te bezorgen.

Verder is Esther Ruesen gast, directeur van het Stadsmuseum in Doetinchem. Ze is een van de trekkers van de herdenkingen rondom 75 jaar bevrijding in de Achterhoek en Liemers. Zelf heeft Ruesen haar eigen oorlogsverhaal: ze is telg uit een Nederlands-Duitse familie en groeide op aan de grens.

Het Nieuwscafé van De Gelderlander in De Gruitpoort wordt gepresenteerd door Tanja Kits en Henny Haggeman. Aanvang is 14 uur. De toegang is gratis.


Bron: Streekgids