Home » Gelderland » VoorleesExpress Gelderland in actie tijdens Kinderboekenweek: Vrijwilligers gezocht

VoorleesExpress Gelderland in actie tijdens Kinderboekenweek: Vrijwilligers gezocht

1311

GELDERLAND – Met de Kinderboekenweek (4-15 oktober) in het vooruitzicht en het thema ‘Bij mij thuis’, wil de VoorleesExpress Gelderland de aandacht vestigen op hun werkzaamheden die aansluiten bij dit thema. Vrijwilligers van de VoorleesExpress bezoeken wekelijks gezinnen waar kinderen moeite hebben met taal. Tijdens deze bezoeken worden er activiteiten zoals lezen, praten en taalspelletjes georganiseerd om de taalontwikkeling van de kinderen te bevorderen.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die thuis actief worden ondersteund bij het lezen, betere schoolprestaties laten zien. Desalniettemin vinden veel ouders het moeilijk om deze ondersteuning te bieden, vooral als ze zelf moeite hebben met taal. De vrijwilligers van de VoorleesExpress kunnen hierbij ondersteuning bieden.

De VoorleesExpress heeft sinds 2013 al meer dan 110.000 bezoeken gebracht aan meer dan 5500 gezinnen in Gelderland en is actief in 39 Gelderse gemeenten. Deze diensten worden lokaal uitgevoerd door Gelderse bibliotheken en welzijnsorganisaties.

Een voorbeeld hiervan is Merel, een vrijwilliger bij VoorleesExpress Doetinchem, die haar positieve ervaringen deelde over haar tijd bij een gastgezin in Doetinchem.

Anne Heinsbroek, directeur van Stichting VoorleesExpress, belicht de impact van een vrijwilliger. Ze legt uit dat vrijwilligers een uniek perspectief krijgen op de beperkingen en sterktes van ouders, en ze moedigen ouders aan om actief betrokken te zijn bij de taalontwikkeling van hun kinderen. Uit onderzoek blijkt dat de aanpak van VoorleesExpress een meetbaar effect heeft op de taalontwikkeling van kinderen.

Geïnteresseerden die overwegen om vrijwilliger te worden bij de VoorleesExpress kunnen meer informatie vinden op www.voorleesexpress.nl.

Bron(nen) & Afbeelding(en)

Agenda voor in de Achterhoek

Uw evenement in onze agenda! Evenement indienen