“Inter Nos” gaat zingend en biddend door de straten tijdens de Slag om Grolle

Gepubliceerd op

GROENLO – Tijdens de aankomende ‘Slag om Grolle’ zullen ook de heren van mannenkoor “Inter Nos” deelnemen. Dit werd donderdagavond bekend gemaakt net voor de wekelijkse oefenavond in de Pelikaan van City Lido.

“In 2017 hebben de twee leden Tonny te Brake en Frans Geelinck voorgesteld om mee te doen met de ‘Slag om Grolle’. Dit idee is besproken tijdens de algemene ledenvergadering in oktober 2017 en het idee werd positief ontvangen. Maar liefst 75% van de 60 tellende leden wil actief mee doen”, vertelt Jan Hakkers lid van het mannenkoor.

Het koor gaat deelnemen als broeders zoals ze in de zeventiende eeuw in de straten van Groenlo te zien waren. Broeder Franciscus, Antonius, Alphonsus, Paulus en Johannes hebben intussen diverse vergaderingen belegd en het koor heeft onder leiding van Esther van der Heijden ook canons ingestudeerd. Deze zullen vooral worden gezongen in de fakkeloptocht op vrijdag,- en zaterdagavond tijdens de ‘Slag om Grolle’. Overdag zal ongeveer een groep van vijfentwintig tot dertig personen al zingend en soms ook biddend door de straten lopen.

Omdat Groenlo in de tachtigjarige oorlog enkele kloosters binnen de stadsmuren heeft gehad is gekozen voor de kleding van de ‘Minderbroeders Franciscanen’. De kleding die wordt gedragen bestaat uit een wollen habijt (pij), inclusief capuchon en een koord om het middel.

Marjolein Houwer van de ‘Slag om Grolle’, die tijdens de presentatie van de kleding en het idee aanwezig was, vind het een geweldig idee. ‘“We zijn heel erg blij met groepen die iets willen uitbeelden. Over de muziek en kleding keuze is goed over nagedacht. Dit is echt een toegevoegde waarde in de binnenstad tijdens de ‘Slag om Grolle’”, aldus Marjolein Houwer.

Marjolein lichtte nog een klein ‘tipje van de sluier’. “We hebben tijdens de ‘Slag’ ook een verrassing. Tijdens de ‘Slag om Grolle’ in 2017 kregen de re-enactors een blijvende herinnering en deze keer krijgen ook de binnenstad-groepen een aandenken. Wat dat precies wordt zullen we in de komende maanden bekend maken. De ‘Slag’ is veel meer dan alleen het ‘slagveld’ en de re-enactors. Deelnemers uit heel Europa komen naar Groenlo en rijden soms wel 20 uur of meer met een busje. Dit doen ze ook vanwege onze binnenstad”, vertelt Houwer die zelf ook re-enenactor is en diverse evenementen in Europa heeft bezocht. “Wat wij hier met z’n allen in Groenlo neerzetten, dat zie je echt nergens.”

Willen groepen tijdens de Slag iets uitbeelden of hebben ze een goed idee dan kunnen ze dit voorleggen aan binnenstad@slagomgrolle.nl. De ‘Slag om Grolle’ vindplaats op 18, 19 en 20 oktober 2019.

Mannenzangvereniging “Inter Nos” denkt nu al na over de Slag om Grolle in 2021. “Inter Nos” viert in dat jaar namelijk het 75-jarig jubileum. Ze willen dan nog groter gaan uitpakken.

Bron: Streekgids.nl
Foto: Marcel Houwer


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.