Twee minuten stil in Lichtenvoorde

Gepubliceerd op

LICHTENVOORDE – De twee minuten stilte na het slaan van de kerkklokken ontroeren bij het herdenkingsmonument aan de Dijkstraat. Jongeren, kinderen en vluchtelingen staan naast veteranen, nabestaanden, vertegenwoordigers van de gemeente, het comité en direct betrokkenen van de verhalen die voortleven over de oorlog. Als ze maar verteld worden dan kunnen jonge generaties de waardigheid van samen in vrijheid leven ook inleven.

Op donderdag 4 mei herdacht Lichtenvoorde de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog of in oorlogssituaties of vredesoperaties daarna. De aanwezigheid van vluchtelingen halen de oorlogsverhalen van al die jaren terug heel dichtbij. Tijdens de samenkomst in de Bonifatiuskerk werden gedichten voorgedragen, verhalen verteld en muziek gespeeld door harmonie St. Caecilia. Leerlingen van Marianum toonden hun gemaakte collages over oorlog en vrede. Wethouder René Hoijtink hield een bondige toespraak. “Zeventig jaar in vrijheid leven hebben we te danken aan wie hun leven gaven voor deze vrijheid. Toch zien we dagelijks oorlogen en verscheuring. Om onze geloofwaardigheid niet te verliezen, zijn wij aan hen verplicht mensen op te vangen.”

Bij het monument aan de Dijkstraat werd twee minuten stilte in acht genomen, waarna de het Wilhelmus werd gespeeld en gezongen. Bij het monument staan de namen vermeld van Lichtenvoordenaren die door oorlogsgeweld in de periode 1940-1950 zijn omgekomen in ons land, buitenland en Nederlands-Indië. Hun namen werden voorgelezen waarna kransen en bloemen werden gelegd. Daarna werd op de algemene begraafplaats aan de Vragenderweg bloemen gelegd op de 23 begraven geallieerde piloten. Dit werd gedaan door leerlingen van de Pastoor van Arsschool.