Home » Regionaal » Bronkhorst High-Tech kiest voor duurzame energie

Bronkhorst High-Tech kiest voor duurzame energie

256

RUURLO – Bronkhorst High-Tech kiest nadrukkelijk voor een duurzame route. Op vier panden van het bedrijf in Ruurlo worden in totaal 910 zonnepanelen geplaatst. De nieuwe kantine krijgt de beschikking over een grondwarmtepomp en wordt voorzien van een klimaatplafond. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden medio juli zijn afgerond.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen vormt een speerpunt bij Bronkhorst High-Tech. Daar past zoveel mogelijk duurzame energie bij, zo onderstreept de onderneming. Bij bestaande gebouwen valt het niet altijd mee om een duurzaamheidsslag te maken. Bij nieuwbouw zijn er veel meer mogelijkheden en die grijpt Bronkhorst High-Tech nu ook aan bij de realisatie van de grotere kantine naast het hoofdgebouw. “We hebben oog voor het milieu en onze omgeving en willen naar de toekomst toe het liefst zo min mogelijk fossiele brandstoffen gebruiken. Daar zijn de inspanningen op gericht”, benadrukken Robert Tiessink en Wout van ’t Wel. Bij de bedrijfswerkzaamheden wordt vooral veel elektronica (en verlichting) en dus veel stroom gebruikt. “Dat heeft ons aan het denken gezet. Zonne-energie kan uitkomst bieden, zo werd al snel duidelijk.”

Klimaatplafond
De vloeroppervlakte van de nieuwe kantine bedraagt zo’n 1.000 vierkante meter, dat is vier zo groot dan in de oude situatie. Het wordt ook op een toekomstige groei gebouwd. De flexibele indeling maakt het tot een multifunctioneel gebouw. Naast de functie van kantine kan het ook worden gebruikt voor bijeenkomsten of als vergaderruimte. Het pand is in aanbouw en wordt uitstekend geïsoleerd, krijgt triple glas, ledverlichting en zal worden verwarmd en gekoeld middels een grondwarmtepomp. Er is geen gasaansluiting. Voor de warmtepomp wordt bodemenergie benut door een bron op 35 meter diepte. Daarmee kan ook het hoofdgebouw deels worden gekoeld. Verder komt er een klimaatplafond voor een comfortabel en slim te programmeren binnenklimaat. De hoofdwerkzaamheden worden uitgevoerd door twee vaste partners van Bronkhorst High-Tech, Van Wijnen Eibergen en Wassink Installatie Winterswijk.

Eerste stap
Door alle duurzaamheidsmaatregelen ontstaat een energieneutraal gebouw, zo is de bedoeling. Op het dak van de kantine worden zonnepanelen geplaatst. Daarnaast komen er op de daken van drie bestaande panden eveneens zonnepanelen te liggen. In totaal gaat het om 910 pv-panelen. “Daarmee wordt jaarlijks ongeveer 250.000 tot 275.000 kWh aan stroom opgewekt. Dat is een kwart van ons totale elektriciteitsverbruik. We zien deze ontwikkeling dan ook als een eerste stap.” Bijzonder aspect hierbij is dat de gasflowmeters van Bronkhorst High-Tech worden gebruikt bij de productie van zonnepanelen. Duurzaamheid zie je ook terug in de opvang van hemelwater in een wadi (een bufferings- en infiltratievoorziening) op eigen terrein, hergebruik van grondstoffen en het scheiden van afval.

Over Bronkhorst High-Tech
Bronkhorst High-Tech is wereldspeler op het gebied van precisiemeting en –regeling van doorstroming en druk. De onderneming biedt het meest uitgebreide programma aan thermische massadoorstromingsmeters en -regelaars, is marktleider en heeft veel kennis en kunde in huis. Daarnaast beschikt het over een wereldwijd netwerk van distributeurs en servicecentra met eigen vestigingen in China, Taiwan, Japan, Zuid-Korea, de Verenigde Staten en enkele Europese landen. Kwaliteit van het product, innovatie en klanttevredenheid vormen de hoeksteken van het succes van het snelgroeiende bedrijf. De totale organisatie biedt in Ruurlo werk aan ongeveer 450 medewerkers, wereldwijd zijn dat er inmiddels zo’n 600.