Onnodig verlies van Erix in Zwartemeer

LICHTENVOORDE – Afgelopen zondag stond er voor de handballers van Erix H1 geen “Let it Snow” op het programma maar een verre reis naar Drenthe.

In Zwartemeer moest in plaats daarvan de uitwedstrijd tegen Hurry Up2 2 gespeeld worden.
Het eerste team van deze handbalclub speelt al jaren op het hoogste niveau in Nederland en hoewel de reserves na promotie uit de 1e klasse tot de laagvliegers in de Hoofdklasse behoren, is het nooit helemaal duidelijk met welk team ze op de proppen komen.

Vooraf stond Erix 5e op de ranglijst en mocht er gewonnen worden dan zou Erix stijgen naar een verdienstelijke 4e plek op de ranglijst.

Nadeel voor Erix is dat Hurry Up gewend is om met kleefmiddelen te spelen wat ook te zien is in de uitslagen, thuis winnen ze veel en als er in een uitwedstrijd niet met hars gespeeld mag worden verliezen ze meestal ruim. Erix was dus gewaarschuwd.

Erix begon door de harsbal wat onwennig aan de wedstrijd maar bleef desondanks goed in het spoor van Hurry Up, de stand op het scorebord bleef vrijwel constant in evenwicht.

Het tweede deel van de eerste helft had Erix wat minder controle over de aanvallers van Hurry Up die via afstandschoten regelmatig het net wisten te vinden terwijl Erix zelf moeite had om te scoren. Na nog een gelijke stand van 11-11 liep Hurry Up langzaam uit na een voorsprong van vier punten. In deze periode voor rust wist de tegenstander uit Zwartemeer maar liefst zeven keer te scoren terwijl de teller bij Erix bleef steken op slechts twee punten. De gastheren gingen dan ook terecht richting de kleedkamer met een voorsprong van 18-13.

In de rust wist Erix dat als men de wedstrijd nog wilde winnen, er uit een ander vaatje getapt moest worden anders zou hier ongetwijfeld puntenverlies opgelopen worden.

In de tweede helft was Erix in iets betere doen dan de eerste helft en werd er regelmatig gescoord, echter bleef het puntenverschil gelijk vooral door de onderhandse schoten van de linkeropbouwspeler van Hurry Up die regelmatig het net achter de Erix goalie wist te vinden.

Besloten werd om deze speler mandekking te geven om zodoende de gevaarlijke schoten te neutraliseren. Dat lukte ook goed en langzaam wist Erix de achterstand te verkleinen en kwam men zelfs terug tot slechts één punt achterstand. Erix had zelfs de kans om op voorsprong te komen, echter twee gemiste kansen op rij gaf Hurry Up de mogelijkheid om de voorsprong weer uit te bouwen tot twee punten.

Toen kort voor tijd Dirk Berentsen met een blessuren naar de kant moest en er ook nog een onterechte tijdstraf voor Stijn van Zutphen volgde, leek dit de genadeslag voor Erix te zijn maar toch wist men nog eenmaal terug te komen tot op één punt. Helaas was de tijd te kort om alsnog de punten mee richting Lichtenvoorde te nemen en ging Hurry Up, ondanks de zeven doelpunten van Willem Kruip in die tweede helft, er met de winst van door!
Eindstand werd uiteindelijk 32-30 in het voordeel van Hurry Up. Door deze nederlaag zakt Erix een plek op de ranglijst en staat nu zesde.

Zaterdag 15 december a.s. speelt Erix om 19.15 uur de laatste wedstrijd van dit jaar in de eigen Hamalandhal en zit de eerste helft van de competitie erop.

Bij winst mag Erix nog steeds naar boven kijken omdat de onderlinge verschillen minimaal zijn en een plaatst in de top drie nog steeds tot de mogelijkheden behoort.