27 april 2024
Home » Landelijk » Kunstgras dreigt grote milieuproblemen te veroorzaken

Kunstgras dreigt grote milieuproblemen te veroorzaken

157

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

Afvalverwerkers zien nauwelijks brood in duurzame recycling kunstgras. “Als de overheid niet snel eisen stelt aan de verwerking van afgeschreven kunstgrasmatten, wacht Nederland straks een groot milieuprobleem.” Dat zegt Hein van Iersel, uitgever en hoofdredacteur van het vakblad Fieldmanager. Van Iersel reageert daarmee op de bekendmaking van afvalverwerker Attero dat het bedrijf per 1 april de verwerking van kunstgras staakt.

Het terugtreden van Attero uit de markt voor kunstgrasrecycling brengt volgens Van Iersel een groot probleem aan het licht. Voor het recyclen van kunstgras is volgens de journalist nauwelijks nog een goede business-case te maken. “Afvalverwerkers hebben grote moeite deze bedrijfsactiviteit aan te houden. Het is een vechtmarkt waarin de prijzen zwaar onder druk staan. De lage olieprijs lijkt de kunstmatrecycling nu de nekslag te geven. Het is nu goedkoper om nieuwe grondstoffen te gebruiken voor producten dan het granulaat dat uit de recycling komt.”

Maatschappelijk probleem

En daarmee ontstaat de komende jaren een groot maatschappelijk probleem, zegt Van Iersel, die de ontwikkelingen in de kunstgrassector al jaren op de voet volgt. “De markt voor kunstgras is relatief jong. Rond 2005 raakte de branche in een groeispurt. Van de enorme hoeveelheden kunstgras die sinds die tijd zijn verkocht, komt een groot deel de komende vijf jaar in de afvalstroom terecht. Dat betekent dat vele honderden tonnen aan afgeschreven kunstgrasmatten tot nieuwe grondstoffen verwerkt moet worden, terwijl gecertificeerde afvalverwerkers bepaald niet staan te popelen om dat werk aan te nemen.”

Van Iersel voorziet daarom dat veel van dit afval niet in de recycling terecht komt. “Dat komt vooral omdat de afvalverwerkers elkaar uit de markt prijzen.” De terugtrekking van Attero is, volgens Van Iersel, indicatief voor dat probleem. Het bedrijf is niet eerste die tot de overweegt uit de markt te stappen. Ook een andere belangrijke speler in de markt, Vink Recycling in het Gelderse Barneveld, heeft op het punt gestaan om afscheid te nemen van de kunstgrasrecycling. Dat zegt Henk Koopman, recycling-specialist bij Vink, in vakblad Fieldmanager. “De afgelopen jaren zijn kunstgrasmatten ver onder de kostprijs afgevoerd en verwerkt. Dat was voor ons reden om serieus te overwegen ons terug te trekken uit die markt.”

Explosief

Vink heeft zich echter bedacht. Het bedrijf denkt, nu Attero uit de markt is, de kunstgrasrecycling als bedrijfsactiviteit te kunnen handhaven. Attero heeft de installaties in het Gelderse Wilp verkocht. Ze zullen geen kunstgras meer verwerken. De nieuwe eigenaar gaat er textiel mee recyclen. “Door het verdwijnen van Attero stijgt het aantal orders hier explosief. De komende jaren komt er bovendien nog veel meer kunstgras in de afvalstroom. Als dat allemaal verantwoord verwerkt moet worden, zien we kans om dit bedrijfsonderdeel in stand te houden.”

Van Iersel waarschuwt in een column in Fieldmanager echter dat veel van die afvalstroom straks niet verantwoord verwerkt wordt. “We krijgen nu al signalen uit de markt dat afgeschreven matten niet altijd verwerkt worden door gecertificeerde afvalverwerkers, maar opgeslagen door bedrijven die zich hals over kop op de kunstgrasrecycling storten. Ook zouden restproducten in ‘illegale afvalstromen’ terecht komen.” De hoofdredacteur van Fieldmanager pleit voor strakke richtlijnen voor de verwerking van afgeschreven kunstgras en een verplichte verwijderingsbijdrage in de aanschafprijs.