9 mei 2024
Home » Landelijk » Zon verduisterd

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

Aanstaande vrijdag is Europa in de ban van de zonsverduistering. Niet alleen is het de vraag of we hem ook in eigen land kunnen zien, maar er wordt ook met zekere spanning vooruit gekeken naar het effect op de stroomvoorziening in Europa.

De zonsverduistering begint in ons land om ongeveer half 10 en eindigt om kwart voor 12. Het hoogtepunt valt net na half 11, om precies te zijn om 10.37u. Dan wordt 81% van het oppervlak van de zon door de maan afgedekt. Het is daarmee de ‘grootste’ zonsverduistering in ons land sinds die van 11 augustus 1999. De baan met totale afdekking (totaliteit) ligt duizenden kilometers ten noorden van Nederland en loopt ondermeer over de Faroer Eilanden en over Spitsbergen.

Het weer werkt in ons land helaas niet mee. De zon wordt zeker niet alleen verduisterd door de maan. Een brede strook bewolking trekt vanuit het noordwesten over het land. In die strook is het wolkendek vrijwel geheel gesloten. Punt van aandacht is het woordje vrijwel. Zelfs met een tamelijk bewolkt weerbeeld kan af en toe een dunne plek in de bewolking genoeg zijn om de eclips toch goed te zien. Op basis van de huidige berekeningen lijkt de kans op gaten in het wolkendek tijdens de zonsverduistering voor het westen van het land het grootst. Er zullen ook plekken zijn waar er van het bijzondere natuurverschijnsel weinig of niets te zien zal zijn. Al zal het onder een dik wolkendek, dat het zicht op de verduisterde zon belemmert, natuurlijk wel merkbaar donkerder zijn dan op een ‘gewone’ bewolkte ochtend in maart.

De vraag over de mogelijke gevolgen voor de stroomvoorziening heeft vooral te maken met de grote opwek capaciteit van zonne-energie in Duitsland. Met name het zuiden van Duitsland. Hoewel de verduistering in procenten daar minder is dan in Nederland, wordt voorzien dat het effect op het aanbod van stroom op het net aanzienlijk zal zijn. In ieder geval als het zonnig is. In het zuiden van Duitsland is het tijdens de hele eclips inderdaad volkomen zonnig. Daar zullen de zonnepanelen in ruim een uur tijd van slechts 25% tijdens het hoogtepunt van de eclips naar hun volle capaciteit energie gaan leveren als de verduistering is afgelopen. Het probleem is dan, waar het zo snel toenemende stroom aanbod moet worden gelaten. Maar met de voorkennis zal men er in technisch opzicht ongetwijfeld in slagen om het afwijkende patroon van energieopwekking op te vangen.

Meer informatie www.weer.nl of www.meteogroup.com