Helen van Vliet exposeert in de Weemhof Borculo

BORCULO – Op zondag 31 januari wordt om 15.00 uur in de Weemhof te Borculo, de expositie geopend van het werk van Helen van Vliet, kunstenaar/illustrator. Helen van Vliet is dan aanwezig om al uw vragen te beantwoorden. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Sinds 1986 werkt Helen van Vliet als illustrator en vrij kunstenaar. Naast haar vrije werk worden in de Weemhof ook haar illustraties geëxposeerd en wordt de relatie tussen deze beide werelden zichtbaar.

De kracht van Helen van Vliet is dat ze in haar werk precies de kern van het onderwerp in lijn en kleur weet te treffen. Figuratieve beelden met los getekende lijnen en gekleurde vlakken, zo gecomponeerd dat de voorstellingen meer betekenis krijgt dan het beeld alleen. In haar vrije werk experimenteert ze met vorm en materiaal en onderzoekt ze de beeldende grenzen.

Na de Academie voor Beeldende Vorming werkte Helen als beeldend kunstenaar en vanaf 1988 als illustrator. Ze werkt voor zowel volwassenen als kinderen. Onder haar opdrachtgevers zijn instellingen als het Erasmus MC en de gemeente Rotterdam, ontwerpbureaus, uitgeverijen van tijdschriften kranten en boeken.

Daarnaast doceerde ze op o.a. de Willem de Koning academie in Rotterdam en  de TU in Delft. Haar werk is meerdere malen bekroond door de BNO (bond Nederlandse ontwerpers) en de Vlaamse kinder- en jeugdjury.

Veel kinderen zijn opgegroeid met het werk van Helen want ze heeft meer dan 200 boeken geïllustreerd bij verschillende uitgeverijen. Veel van deze boeken zijn bedoeld voor het leesonderwijs. Helen schrijft ook zelf, haar eerste boek was Een roos voor Mees, verschillende anderen volgden. Daarin schrijft ze heel direct en met veel plezier over dingen die echt zijn gebeurd. Over de vogels in de tuin, over Bella (haar hond) en Ruud (haar poes). Op dit moment werkt ze aan een boek over haar jeugd in Rotterdam en haar bijzondere relatie met haar oma.

Voor Helen van Vliet is beeld belangrijk “omdat je daarmee iets kunt vertellen dat met woorden niet lukt”. Bij haar illustraties vullen tekst en beeld elkaar aan, samen vormt het zelfs een sterker geheel. Zo weet ze regelmatig de kijker te verrassen omdat er in de tekening net meer gebeurd dan in de tekst kan worden gelezen. Dit geld voor zowel haar kinderboeken (b.v. de serie in samenwerking met Erasmus MC over verschillende ziekten bij kinderen) als voor volwassenen zoals bij de illustraties die Helen maakte voor artikelen in de krant “de Stentor”. Ze werkt vooral met ecoline en acrylverf. Dat is de basis, die soms zo blijft, maar de meeste tekeningen verhuizen daarna naar de computer, omdat er bijvoorbeeld foto´s of ingescande voorwerpen aan worden toegevoegd.

De Weemhof toont zowel haar vrije werk als de illustraties en laat de relatie tussen beiden zien. Er staat een fijne leestafel met haar boeken waardoor de illustraties zowel op hun eigen kwaliteit als in de context van het verhaal kunnen worden bekeken. Voor (groot)ouders met kinderen is er ook ruimte om de verhalen voor te lezen.

De expositie is geopend van 31 januari tot 31 maart. Op woensdag-, donderdag- en vrijdagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur. Kijk voor de actuele openingstijden in de weekenden op de facebook pagina van de Weemhof, www.facebook.com/deweemhof .

Adres: Weemhof 5 7271 AL Borculo