29 april 2024
Home » Regionaal » U-reka: eindelijk patiëntvriendelijk plassen

U-reka: eindelijk patiëntvriendelijk plassen

129

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

Het Fieldlab Zorg Achterhoek wil de regionale economie stimuleren door broodnodige zorginnovaties te ontwikkel en in productie te nemen. Dat heeft al diverse zeer bruikbare producten opgeleverd: van een mechanische, ‘gezonde’ sta-opstoel tot een drinkmonitor, van een scootmobielfiets tot een voorleesapp. Centraal doel is steeds om het leven van oudere en/of zieke mensen gezonder, veiliger en simpeler te maken en om hun zelfredzaamheid te vergroten. Het Fieldlab heeft subsidie verleend voor de productontwikkeling van U-reka.

Onplanbare zorg
Theo Botteram, eigenaar van ATS-care BV (Alternatieve ToiletSystemen), weet uit ervaring hoe nijpend de behoefte kan zijn aan goede zorgmiddelen. Omdat wat hij voor zijn vrouw wenste, een handtoilet, niet bestond, vond hij er zelf een uit. Met zijn werktuigbouwkundige achtergrond was dat een logische stap. “Het leven van mijn vrouw was door haar ziekte al geen pretje, maar wat het erger maakte was de toiletgang. Vele malen per dag in- en uit de rolstoel en naar het toilet geholpen moeten worden, wachten … daar moest toch iets op te vinden zijn?”

Zorgverleners zien de zorg rondom het plassen als  ‘onplanbare zorg’. De daarmee samenhangende problematiek (incontinent raken, extra verzorging) maakt maar liefst 40% uit van de zorgbehoefte. De gangbare oplossing voor mensen die rolstoel- of bedgebonden zijn, zoals incontinentiemateriaal en katheters, verergeren de situatie vaak alleen maar. Ze veroorzaken irritaties en infecties als ze niet op tijd worden vervangen. De restrictie dat alleen een verpleegkundige katheters mag verwisselen, maakt alles organisatorisch nog ingewikkelder, duurder en minder comfortabel voor de patiënt.

Meer gemak, minder kosten
Het handtoilet voor (nu nog) vrouwen dat Botteram ontwikkelde, is voor zowel patiënten als zorgverleners een uitkomst. Plassen wordt eenvoudiger en patiëntvriendelijker, de patiënt houdt de regie en het verplegend personeel heeft er minder werk aan. Bovendien zijn er financiële voordelen. “Denk alleen al aan minder opruimen en schoonmaken, minder valpartijen, geen incontinentiemateriaal, minder smet- en decubitusplekken, minder infecties. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om te snappen dat een aanzienlijke besparing op zorgkosten mogelijk is als dit handtoilet op grote schaal in gebruik wordt genomen”. Botteram schat de besparing voor alleen al ziekenhuizen op vier miljoen euro per jaar. Hij is ervan overtuigd dat er een markt is voor zijn product en maakt een nulserie van honderd stuks. Via een crowdfunding-campagne wil hij de markt op om snel een groot aantal potentiële afnemers te interesseren en een presale te realiseren.

ATS-care BV vertrouwt erop crowdfunders te vinden onder particulieren, verzorgingscentra, uitleenbedrijven en ziekenhuizen. Er is immers geld te verdienen! Geïnteresseerden kunnen binnenkort informatie vinden op www.ats-care.com.

Bedgebonden

Kim Straver is grotendeels bedgebonden. Zij was testpersoon voor het handtoilet en gaf scores voor het gebruikersgemak. “Gezonde mensen staan er niet bij stil hoe afhankelijk je bent als je niet zelf naar het toilet kunt. De ontwikkeling is steeds meer dat je ‘op commando moet plassen’ of luiers moet dragen. Terwijl je op dat gebied volledig normaal functioneert. Het handtoilet is een superding voor mij. Ik kan het alleen of met minimale hulp gebruiken. Daardoor heb ik minder zorg nodig en ervaar ik veel meer vrijheid.”