26 april 2024
Home » Regionaal » Colleges stellen regionale uitvoering- en transformatieagenda vast

Colleges stellen regionale uitvoering- en transformatieagenda vast

144

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

ACHTERHOEK – De colleges van burgemeester en wethouders van de acht Achterhoekse gemeenten hebben de regionale en uitvoerings- en transformatieagenda voor het sociale domein vastgesteld. Hierin is afgesproken hoe de gemeenten verder gaan samenwerken op het punt van de drie decentralisaties.

Van transitie…
Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor nieuwe taken voor jeugd, maatschappelijke ondersteuning en participatie. Dit gaat tot nu toe goed: Geen inwoner tussen wal en schip. Tot nu toe zijn we vooral bezig geweest met het transitieproces (vooral de structuur). Dit betreft de periode van het veranderen van het ‘huidige stelsel’: de regels, wetten, financiële verhoudingen en dergelijke, die het mogelijk moeten maken om tot de nieuwe situatie te komen. De Achterhoekse gemeenten zijn daarin waar noodzakelijk en zinvol, het afgelopen jaar gezamenlijk opgetrokken. Dit proces moet nog worden afgerond.

…..naar transformatie
Ondanks de vele voorbereidingen die zowel lokaal als regionaal getroffen zijn, is er nog veel werk te doen. De echte veranderingen beginnen eigenlijk pas nu. We bedoelen hier het transformatieproces (vooral de inhoudelijke vernieuwing en cultuur). Dit is gericht op het realiseren van de beoogde inhoudelijke effecten van de stelselwijziging: ander gedrag van professionals en burgers, andere cultuur bij instellingen en professionals, andere werkwijzen en vooral ook het anders met elkaar omgaan tussen burgers/ cliënten, professionals, instellingen en gemeenten.

Dynamische werkagenda
De samenwerkende Achterhoekse wethouders verenigd in het POHO Sociaal hebben daarbij opdracht gegeven aan de ambtelijke regiegroep om met een werkagenda te komen, die richting geeft aan de transformatie in het sociaal domein en duidelijkheid schept waarop en waarom wordt samengewerkt. Samenwerken dient een duidelijke meerwaarde op te leveren. Het uitgangspunt zoals in het voorjaar van 2014 geformuleerd ‘lokaal waar het kan, regionaal waar het slimmer is’ is en blijft daarom leidend. Deze agenda is een dynamische werkagenda voor het sociaal domein, als middel om de samenwerking de komende tijd te richten en in te richten.