Watermolenschool in teken van Slag om Grolle

GROENLO – Leerlingen op de Watermolenschool in Groenlo weten straks alles over het dagelijks leven in het begin van de zeventiende eeuw. De lessen staan dezer weken grotendeels in het teken van de Slag om Grolle, de voor hen de herfstvakantie inluidt.

Wie de school betreedt merkt al direct dat de geschiedenis hier tastbaar wordt. Er is een tent opgezet zoals de soldaten die in de Tachtigjarige Oorlog gebruikten, en ook is te zien welke materialen er zoal gebruikt werden. Maar de scholieren steken ook zelf de handen uit de mouwen. Jongens leren hoe ze mutsjes kunnen breien, en de meisjes zijn druk met naaiwerk. Ook wordt een stadswal gebouwd, leren ze speelgoed maken waaronder een snorrebot (zoemhout) en gaan ze binnenkort onder leiding van Gerard van Huet hun eigen soep koken.

“De donderdag voor de Slag mag iedereen in historische kleding op school komen”, vertelt Cilia Stortelder, die met wat kinderen zelf al even het goede voorbeeld geeft. Aanleiding is het geschenk van de organisatie van de Slag, die de school net heeft verblijd met vier houten zitbanken. Op stammetjes zijn eikenhouten planken bevestigd.

“Op onze werkplaats bij Oldenhuis hadden we al eens zoiets gemaakt, toen van coniferen schaaldelen”, zegt Hans Bloksma, in het dagelijks leven bedrijfsleider bij meubelzaak Maximavida. “Hout is echt mijn ding. We vonden het leuk om voor deze school iets terug te kunnen doen.” De organisatie mag namelijk tijdens de Slag gebruik maken van de doucheruimtes, die door de dagenlang in tentjes bivakkerende re-enactors benut worden.

“Dat we met de Slag om Grolle iets moesten was wel duidelijk, we zitten er midden in”, zegt Cilia Stortelder die zegt de samenwerking met de organisatie belangrijk te vinden. “En we zijn blij met dit duurzame cadeau. We maken van de banken een vierkant, zodat ze ook gebruikt kunnen worden voor groepslessen. Bijvoorbeeld als we buiten gaan koken.”

Bron: Streekgids.nl
Foto: Marcel Houwer


Geef een reactie.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.