29 april 2024
Home » Wisseling van de wacht bij MACL

Wisseling van de wacht bij MACL

609

Logo Scherpinbeeld

Ontdek het verleden van Groenlo

Duik in een rijke verzameling van meer dan 8.000 foto’s en films. Elke dag wordt een nieuwe oude foto toegevoegd. Deel jouw herinneringen bij elke foto!

Bekijk de collectie

Karel Bonsen: ‘Meer bosbeleving voor motorcross en evenementen’

LICHTENVOORDE – Hele grote grand prixs zullen er voorlopig niet gereden worden in de Schans. Om grote wedstrijden naar Lichtenvoorde te halen, zal motor- en autoclub MACL een half miljoen euro op tafel moeten leggen en dat is nu niet het eerste dat bovenaan het lijstje staat. Nee, de prioriteiten van het MACL-bestuur liggen de komende jaren hoofdzakelijk op het beheer en het bijkomende onderhoud van het MACL-terrein zodat er gecrosst kan worden. Er zijn clubwedstrijden en de zogeheten streekwedstrijden met motorclubs uit de buurt. En natuurlijk is er de Zwarte Cross, waarvoor jaarlijks een grote rol is weggelegd voor MACL om het evenement te doen slagen. Nu het nieuwe motorseizoen van start is gegaan, maakt MACL officieel bekend, dat per 1 januari 2016 Karel Bonsen de voorzittershamer van Berry Nales heeft overgenomen. Karel Bonsen is door de ledenvergadering gevraagd om het voorzitterschap waar ten nemen nadat Berry Nales had aangegeven te willen stoppen.

“We zijn een goede club, we hebben alles op orde en hebben nog nooit een gemeentelijke subsidie ontvangen. Dat geeft aan dat we een actieve club zijn”, vertelt Berry Nales in de clubkantine. Het clubgebouw heeft net een verbouwing achter de rug. Rondom de clubkantine is het dakterras vergroot. De motorcrosspiste met start en finish is, in tegenstelling tot het verleden, in één blik te vangen. Vijf keer per jaar zijn er clubcrosswedstrijden en acht keer per jaar ‘off the road-wedstrijden waarbij het MACL-gebouw als uitvalsbasis fungeert. MACL telt 300 leden waarvan ruim de helft een actief motorcrosser is. “En jeugdige aanwas is er nog altijd”, verklaren beiden. “MACL is een geweldige club met trouwe leden die veel ideeën hebben zich buiten het crossen om, vrijwillig inzetten voor de club. De leden hebben een groot hart voor de club. Iedereen houdt zich strikt aan de regels betreft milieu- en geluid en de afspraken met andere gebruikers van de Schans”, vertelt Karel Bonsen. “Daarom neem ik met plezier de voorzittershamer van Berry over.”

Besselinkschans meer bosbeleving geven
Berry Nales heeft de club 6 jaar voorgezeten. Hij volgde Bouke te Brinke op, die in 2009 door ziekte overleed. “Ik ben 70 jaar geworden en vond dat de club een jongere voorzitter nodig heeft. Karel was bereid de kar te trekken.” Onder het voorzitterschap van Berry Nales is een nieuwe stichting, Stichting Besselinkschans, opgericht om de eigendommen van MACL beter te kunnen beheren. Berry Nales: “MACL heeft al heel veel in het terrein geïnvesteerd: wat dat betreft heeft de gemeente geluk! Dankzij het motorcrosscircuit kan Oost Gelre zich ‘evenementengemeente’ noemen.” Karel Bonsen heeft door zijn wethouderschap de nodige bestuurlijke ervaring, is een bomen- en bosdeskundige met ecologische kennis en heeft een groot netwerk. Hij wil de ingeslagen weg van MACL die bij Bouke ten Brinke begon voortzetten. De Besselinkschans kent vele gebruikers, zoals de hondenclub, wandelaars, mountainbikers, de hengelsportvereniging en de scouting die elk vanuit een eigen optiek het beste voor hebben met het bos en bosbeleving. Daarnaast zijn er in het gebied meerdere eigenaren en heeft het gebied een rijksmonument (de Engelse Schans; in eigendom van de MACL) binnen haar grenzen waardoor er veel van het gebied van de Besselinkschans wordt gevraagd. “We streven naar hechte samenwerking gezien tal van ontwikkelingen. Hierop willen MACL graag sturen door onder meer het circuit met beplanting in te passen, maar moeten we voor het beheer wel goed weten wat we in de nabije toekomst willen met het gebied.”  “We zullen keuzes moeten maken: wat mag op een bepaalde plek wel en wat niet. Nu is het nog te vaak overal alles. Met een bestendige inrichting kunnen we weer jaren vooruit. Klaar om wanneer mogelijk weer grote wedstrijden te houden”.