Home » Landelijk » Tropische lucht tijdens de Vierdaagse

De vierdaagse start dit jaar stralend zonnig en verzengend warm. Lucht van tropische oorsprong is op weg naar Nederland. Dinsdag wordt het volgens MeteoGroup al bijna 30 graden en woensdag zelfs 32 à 33 graden.

Zonkracht 7
Een hogedrukgebied is op weg naar Nederland en ligt op dinsdag precies boven onze omgeving. Rondom het hogedrukgebied wordt hete lucht van tropische regio’s getransporteerd richting onze omgeving. Tegelijkertijd is het nabij het hogedrukgebied stralend zonnig. De combinatie van de sterke zon, weinig wind en hete lucht zorgt dinsdag in Nijmegen al voor een tropische 30 graden. Ondanks dat woensdag de wind iets aantrekt, wordt het dan met 32 of 33 graden zelfs nog warmer. De zonkracht is 7, met een onbeschermde huid kun je dan binnen het kwartier al verbranden.

Tropische hitte
Zulke stralend zonnige tropendagen hebben we niet vaak in Nederland. Gemiddeld gezien krijgen we in regio Nijmegen circa 5 tropisch warme dagen. In het jaar 2006, toen de vierdaagse ook zo verzengend heet verliep (op dag één was het 34 graden) leverde juli het bijzondere aantal van plaatselijk in Zuid-Nederland 18 tropische dagen op.

Strandweer
Met al die zonneschijn en opbouwende warmte is het dinsdag en woensdag prima strandweer. Dinsdag kan er wel een zeewindje opsteken, waardoor de temperaturen op het strand wat lager uitpakken. Op woensdag is de zuidoostelijke wind te sterk om zeewind mogelijk te maken, zodat het dan ook langs de kust rond 30 graden wordt.

Meer informatie: MeteoGroup
www.weer.nl
www.meteogroup.com

Agenda voor in de Achterhoek

Uw evenement in onze agenda! Evenement indienen