Vier genomineerden maken kans op Erfgoedprijs 2025 gemeente Aalten

Genomineerden erfgoedprijs 2025 - Foto: Gem. Aalten
AALTEN – De gemeente Aalten heeft vier kandidaten genomineerd voor de Erfgoedprijs 2025. Jaarlijks reikt de gemeente deze prijs uit aan personen of organisaties die zich op bijzondere wijze inzetten voor het behoud van erfgoed in de regio. De genomineerden zijn geselecteerd op advies van de Commissie Omgevingskwaliteit.
De vier genomineerden zijn:
1. Boerderij en erf Teubenweg 4, De Heurne
Deze boerderij uit 1923 is nog altijd grotendeels in oorspronkelijke staat. De familie Krajenbrink, die de boerderij bouwde, woont er nog steeds. Dankzij de zorgvuldige instandhouding van het erf en de woning is dit een waardevol voorbeeld van agrarisch erfgoed.
2. Evert de Niet, Aalten
Als amateurhistoricus brengt Evert de Niet al zestig jaar de evacuatie van Scheveningers naar Aalten tijdens de aanleg van de Atlantikwall in kaart. Zijn exposities, publicaties en lezingen zorgen voor blijvende aandacht voor dit bijzondere stukje geschiedenis.
3. Het Dames te Beesthuis, Dinxperlo
Dit rijksmonument uit 1623 is recentelijk met oog voor historische details verbouwd en verduurzaamd. De huidige bewoners, Taco en Wies Keulen, hebben het pand in oorspronkelijke stijl hersteld en daarmee een belangrijk cultuurhistorisch gebouw behouden.
4. Bert Stronks, Bredevoort
Architect Bert Stronks is al jaren actief op het gebied van restauratie en erfgoedbehoud in Bredevoort. Zijn werk varieert van het restaureren van gebouwen tot het ontwikkelen van visies op vestingwerken en het digitaliseren van lokale archieven.
Uitreiking op 4 september in Bredevoort
De Erfgoedprijs wordt op donderdagavond 4 september uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Koppelkerk in Bredevoort. De prijs bestaat uit een geldbedrag van €250,- en een kunstuiting ter waarde van €350,-. Aanmelden voor de bijeenkomst kan via aanmelden@aalten.nl.
Foutjes, opmerkingen, nieuws, activiteit of als je iets opmerkelijks hebt gefotografeerd?
📧 Stuur je tip in