Categoriearchief: Beltrum

10 dec. – Midwinterhoornwandeling ’t Slat

X 73

Op zondag 10 december 2017 organiseren de “Midwinterhoorn Bloazers ’t Slat” voor de achtste  keer in successie een midwinterhoornwandeling. Deze unieke wandeltocht start tussen 12.00 en 14.00 uur vanaf het Beltrums Conservatorium aan de Heelweg 15 in Beltrum.

De wandeltocht voor jong en oud voert door het authentieke natuurgebied Het Slat. De route kent dit jaar voor het eerst drie afstanden, 5, 10 en 15 kilometer. De ruim 55 “Bloazers” staan op willekeurige plekken langs de route en verblijden de wandelaars gedurende hun tocht met de zachte en karakteristieke tonen van de midwinterhoorn. Deelname aan de tocht is gratis, maar een vrije gift wordt door de organisatie zeer op prijs gesteld.

Een belangrijk onderdeel van de wandeltocht is de gezelligheid op het rustpunt waar de deelnemers bij een knus en knapperend houtvuur kunnen genieten van winterse versnaperingen. Bij het eindpunt van de route is er gelegenheid om gezellig na te praten en ambachtswerken te bewonderen die op traditionele wijze zijn vervaardigd. Ook aan de kleintjes heeft de organisatie gedacht; er is een springkussen aanwezig.

Midwinterhoornblazen is een traditie die vele honderden jaren geleden is ontstaan en na een periode van gestage achteruitgang sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw weer springlevend is. In de provincie Gelderland zijn circa vijf en twintig (25) midwinterhoorngroepen actief, die met veel inzet deze traditie beoefenen in de adventsperiode en bij allerlei gelegenheden van zich laten horen, zo ook tijdens de midwinterhoornwandeling het ’t Slat.

Aansluitend aan het traditionele midwinterhoornbloazen zal rond de klok van vieren de band Verdan met eigen geschreven nummers in het achterhoeks dialect het geheel muzikaal komen opluisteren.

Wilt u meer informatie over de midwinterhoornwandeling stuur ons dan een berichtje, e-mailadres is midwinterhoornbloazershetslat@upcmail.nl of raadpleeg facebook

  23 nov. – Spirituele avond landgoed t Hulsevoort

  X 115

  BELTRUM – Donderdag 23 november beloofd weer een interessante avond te worden. Wie meer wil weten over pendelen of verdieping zoekt, is welkom. Maar ook degene die al kan pendelen, daarvoor wordt het een leerzame avond.

  Wat is pendelen.
  Een pendel (vaak een druppelvormig metalen of kristallen voorwerp aan een draadje of kettinkje) kun je gebruiken om je levensvragen te beantwoorden. Je houdt de pendel vast, stelt een vraag en wacht af hoe de pendel reageert en hiermee antwoordt. Pendelen maakt direct contact met de wijsheid uit uw onderbewuste.

  Met pendelen wordt bedoeld het beantwoorden van (levens) vragen met behulp van een pendel. Een geweldige tool die je kunt gebruiken om erachter te komen wat je daadwerkelijk voelt en wilt. In feite geeft het namelijk simpelweg aan wat je hart (al een tijdje) probeert te zeggen.

  Herman Smeenk uit Eibergen is bereid gevonden de avond te verzorgen. Herman heeft het geduld om in fases alles van begin tot eind met ons door te nemen. Degene die een pendel heeft mag hem meebrengen, voor de anderen heeft Herman er een bij zich.

  Uit ervaring weten we dat het een verrassende avond gaat worden. Waarbij we gaan ervaren en leren.

  Data en tijd: donderdagavond 23 november 2017. tijd: 19.30 tot 21.30 uur
  Waar: Landgoed ’t Hulsevoort, Bruggertweg 2, 7156 NB Beltrum
  Prijs: Euro 5,00; inclusief koffie/thee

   11 & 18 nov. – Twee toporkesten treffen elkaar

   X 288

   VARSSEVELD/BELTRUM – Muziekverenigingen Concordia uit Beltrum en Jubal uit Varsseveld verzorgen onder de naam “Noaberconcerten” op zaterdag 11 en 18 november twee concerten die volledig in het teken staan van symfonische blaasmuziek.

   Grote verenigingen met veel jeugd
   De Achterhoekse verenigingen Jubal en Concordia hebben veel met elkaar gemeen. Beide verenigingen zijn zeer actief in hun eigen omgeving, hebben veel leden en een zeer succesvol jeugdbeleid. De ‘grote’ harmonieorkesten van de verenigingen staan bovendien onder leiding van dezelfde dirigent, Henk-Jan Heijnen. De orkesten lijken dan ook op elkaar als twee buren.

   Samen symfonisch programma
   Voor beide orkesten was voor de zomer al duidelijk dat er in het najaar een programma met symfonische blaasmuziek zou worden verzorgd. Concordia gaat op 25 november concours in de Hanzehof te Zutphen. Zij wilde graag voorafgaand aan het concours de werken in het eigen dorp ten gehore brengen (en zo het publiek alvast warm maken om ook naar het concours te komen luisteren). Jubal had na een voorjaar met meer “lichte” muziek al langer enkele klassieke werken op de wensenlijst staan. Wat is er dan mooier de handen ineen te slaan? Zo is het concept van het “Noaberconcert” geboren.

   Programma
   Beide orkesten voeren tijdens het Noaberconcert drie werken uit.

   Concordia zal de werken uitvoeren die tijdens het concours ten gehore worden gebracht. Dit zijn achtereenvolgens “Rise of the Firebird” van Steven Reineke, “Elements of Nature” van Hermann Pallhuber en “Sequences for Band” van Carlos Pellicer.

   Jubal voert achtereenvolgens “October” van Eric Whitacre, “Symphony nr. 16” van Christiaan Janssen en “Mosaici Bizantini” van Franco Cesarini uit.

   Meer informatie over het gehele programma is te vinden op de websites van de verenigingen en op Facebook.

   Tijd en locatie
   De concerten vinden plaats op de volgende momenten:

   • zaterdag 11 november in de sporthal de Sonders te Beltrum om 20.00 uur (entree vrije gift);
   • zaterdag 18 november in de Grote Kerk te Varsseveld om 20.00 uur (entree € 7,50)

   De optredens van de beide verenigingen duren naar verwachting ieder zo’n 40 minuten. Tussen de optredens van de orkesten is bij beide concerten een pauze.

   Meer informatie
   Neem voor meer informatie over de concerten contact op met organiserende vereniging. Voor het concert in Beltrum is dat Concordia Beltrum (secretariaat@concordiabeltrum.nl) en voor het concert in Varsseveld is dat Jubal Varsseveld (info@jubalvarsseveld.nl).

   Over Concordia Beltrum
   Concordia Beltrum is opgericht in 1922 en bestaat dus 95 jaar. Het is een actieve vereniging, vooral op jeugdbeleid. Dit blijkt uit een C‐orkest, leerlingenorkest en een A‐, B‐ en C‐slagwerkgroep. Concordia is gehuisvest in haar eigen clubgebouw Dacapo te Beltrum. Het harmonieorkest staat sinds 2006 onder de deskundige leiding van Henk‐Jan Heijnen. Meer informatie over de vereniging is te vinden op de website (www.concordiabeltrum.nl) en op de Facebook-pagina.

   Over Jubal Varsseveld
   Jubal Varsseveld is opgericht in 1943 en bestaat dus volgend jaar 75 jaar. Het is de grootste muziekvereniging uit de gemeente Oude IJsselstreek met bovendien de meeste jeugd. De vereniging bestaat uit een jeugdslagwerkensemble, drie opleidingsharmonieorkesten en een groot harmonieorkest. Het A-orkest staat sinds 2001 onder de deskundige leiding van Henk‐Jan Heijnen. Meer informatie over de vereniging is te vinden op de website (www.jubalvarsseveld.nl) en op de Facebook-pagina.

    11 nov. – Voor-Beltrumse Buutavond

    X 384

    VOOR BELTRUM – Op zaterdagavond 11 november presenteren de Maïspotters de ‘Voor-Beltrumse Buutavond’. Deze avond is voor iedereen; jong en oud.

    De avond wordt gevuld met maar liefst 4 buuts. Brother John: volgens hem betekent buutreednen het volgende: bazelen, zwammen, apekool verkopen, in het luchtledige praten, uit je nek lullen, uit je nekharen lullen en onzin verkopen. Koop Drost: Zijn buuts kenmerken zich als actueel, scherp en op maat gemaakt. Ed & Toon: Wat deze 2 plaatselijke heren laten zien, is nog een complete verassing, maar het wordt ongetwijfeld lachen. ‘Last but not least’: Jeroen Bekke: Deze winnaar van het Twentse Buutfestival in 2016 zal ook Voor-Beltrum laten zien waarom hij de terechte winnaar was!

    Zin in een avond lachen? Kom dan naar de Maïskoele in Voor-Beltrum!

    Het programma begint om 20.30 uur (de zaal is open vanaf 20.00 uur).

     De Vikings wint corso Festunique

     X 439

     BELTRUM – Met hun creatie Peking Express pakt groep De Vikings de hoogste prijs van Festunique. De vakjury kende de tweede plek toe aan Losse Flodders met Pakjes-Ezel en plaatste De Klunt met 3D-2D op drie. Het publiek gaf Dynamite de meeste stemmen.

     De zesde editie van Festunique trok zondagmiddag 3 september vele duizenden bezoekers naar Beltrum. Zij keken hun ogen uit tijdens het bloemencorso van Festunique. Tien grote wagens begeleid door muziek en theater trokken door de straten en ontlokten menig ‘oh’ en ‘ah’. Het publiek werd perfect vermaakt bij diverse straattheateracts, muziekoptredens, struinden rond op de braderie en kermis en bewonderden de prachtige creaties tijdens het corso.

     De vakjury gaf de creatie van winnaar De Vikings 6.323 punten. De nummer 2, Losse Flodders kreeg in totaal 6.167 punten en De Klunt kreeg er 5.959. De publieksprijs werd dit jaar gewonnen door Dynamite met Zwerkbal. Het publiek plaatste de wagen van De Vikings op een 2e plek en Klunt eindigde als derde in de ogen van het publiek.

     Jeugdcorso
     De beste creatie van het jeugdcorso was volgens de jury ‘Vrouwen aan de top’ van Eize, Bram, Mika, Sep, Niek, Kas en Jur. De winnaar van de publieksprijs bij de jeugd was het wagentje van Quinty Lankveld met als titel ‘Beter dan?’.

     Ringsteken
     Maandagochtend werden in Beltrum traditioneel de wedstrijden ringsteken gehouden op de fiets en per paard. Ook konden de basisschoolkinderen zich uitleven met de kinderspelen. In de fraai aangeklede feesttent werd de sfeer van zondag voortgezet onder begeleiding van de band Spot!.

     Zie voor overige uitslagen en foto’s www.festunique.nl

     Grote wagens, vakjury
     1. De Vikings, Peking Express
     2. Losse Flodders, Pakjes-Ezel
     3. De Klunt, 3D-2D
     4. The Rising Hoop, Boktor
     5. Wielderink, Op Jeepsafari
     6. De Toekomst, Blik op de weg
     7. Dynamite, Zwerkbal
     8. Lintvelde, Boven water
     9. Oet Alle Windstreken, De Nachtwacht
     10. De Slinge, Goal!

     Grote wagens, publieksprijs
     1. Dynamite, Zwerkbal
     2. De Vikings, Peking Express
     3. De Klunt, 3D-2D

     Jeugdcorso, vakjury
     1. Vrouwen aan de Top. Eize Stevens, Bram ten Have, Mika Schilderinck, Sep Beusink, Niek klein Tuente, Kas klein Gunnewiek , Jur Belterman
     2. Zomermeiden. Bo Kleijn, Jelske Franken.
     3. BFF zonnekeet Anne klein Tuente, Tess klein Gunnewiek, Pippa Scharenborg, Minke Abbink en Mijs Belterman

     Jeugdcorso fiets, vakjury
     1. Stef Stuntpiloot. Finn Schilderinck
     2. X. Nienke Bomers
     3. Knuffelbeets. Eke Belterman

     Jeugdcorso, publieksprijs
     1. Beter dan? Quinty Lankveld
     2. Banana BBQ. Keala Stoverink en Isa Ribbers.
     3. Vrouwen aan de top. Eize Stevens, Bram ten Have, Mika Schilderinck, Sep Beusink, Niek klein Tuente, Kas klein Gunnewiek , Jur Belterman.

     Ringsteken paard volwassenen
     1. Bart Breedijk
     2. Janneke Hofstede
     3. Erik Stroet

     Ringsteken paard (jeugd)
     1. Eline Wolterinck
     2. Bente Wildenbeest
     3. Jente Scharenborg

     Ringsteken fiets (heren)
     1. Bennie Nijhuis
     2. Stef te Woerd
     3. Jan Stotler

     Ringsteken fiets (dames)
     1. Corina Groot Zevert
     2. Vera Ribbers
     3. Eugenie Schuurmans

     Ringsteken fiets (jeugd)
     1. Mike Zieverink
     2. Jasper Hoitink
     3. Loïs te Bogt

     • [0] Foto: Martijn Koolmees

     Kinderopvang t Vlinderhofje Beltrum zit vol

     X 325

     BELTRUM – Sinds de heropening 14 juli jl is er veel aanmelding geweest zodat momenteel even geen plaats is voor kinderen tussen 0 en 4 jaar.

     De kleinschalige kinderopvang die geheel in het teken van de natuur staat, heeft veel interesse gewekt bij jonge ouders. Het Vlinderhofje bevindt zich aan de doorgaande weg van Haarlo naar Beltrum op landgoed ’t Hulsevoort aan de Bruggertweg 2.

     Het team dat bij ‘weer of geen weer’ een buitenprogramma voert en daarbij volop gebruik maakt van de 2e accomodatie in het natuurgebied, zegt dat het op alle kinderen rustgevend en leerzaam is.

     Kinderen zijn van nature al geïnteresseerd in het buiten zijn en de ervaringen die ze op doen zijn geweldig. De locatie staat bekend als ‘groene opvang’ en draagt daar een certificaat voor.

     De eerstvolgende plek die vrijkomt is 5 oktober.

     svp pas na 1 oktober aanmelden per mail naar kleingebbinck.m@gmail.com of telefoon 0544-487010 bgg 06-5573 3458

      Stef Geverinck schutterskoning van Beltrum

      X 504

      BE:TRUM – Stef Geverinck is dinsdag gekroond tot schutterskoning van Beltrum. Hij loste het 326e en beslissende schot. Bij de dames was het Inge Tuinte die na 310 schoten de vogel naar beneden haalde. Aan het vogelschieten bij de heren namen in totaal 79 schutters deel, bij de dames waren het er 44.

      Stef Geverinck haalde naast de romp ook de staart naar beneden. De vleugels waren voor René Helmers en Hans Hoitink. De hals was voor Michel Ballast.

      Bij de dames was het Inge Tuinte die, net als de schutterskoning, ook de romp en de staart naar beneden haalde. Daarmee is zij voor de tweede keer schutterskoningin van Beltrum. De vleugels waren voor Grea Bleumink en Ria Zieverink. De hals was een prooi voor Marloes Levers.

      Tot jeugdprins werd Julian Bennink gekroond. De titel jeugdprinses is voor Lotta Wouters.

      De volledige uitslag
      Dames

      Hals: Marloes Levers
      Staart: Inge Tuinte
      Romp: Inge Tuinte
      Vleugels: Grea Bleumink en Ria Zieverink
      Koningin: Inge Tuinte

      Heren
      Hals: Michel Ballast
      Staart: Stef Geverinck
      Romp: Stef Geverinck
      Vleugels: René Helmers en Hans Hoitink
      Koning: Stef Geverinck

      Jeugd
      Jeugdprinses: Lotta Wouters
      Jeugdprins: Julian Bennink

      • [0] Foto: Truus Stotteler

      Nieuwe tassen voor Vios B5

      X 316

      BELTRUM – De voetballers van het 5e elftal van Vios Beltrum lopen er dit seizoen een stuk professioneler bij. Alle 18 spelers beschikken dit seizoen over een gloednieuwe sporttas, beschikbaar gesteld door Bas Stoverink Dienstverlening.

      Waar Bas Stoverink vorig seizoen zelf nog speler was van Vios 5, is hij dit seizoen geen actief voetballer meer, omdat hij dit meer niet kan combineren met zijn pas opgerichte eigen onderneming. Om toch bij Vios Beltrum en het 5e elftal betrokken te blijven, werd tijdens het afsluitende weekendje weg vorig seizoen het idee geopperd om als sponsor van de teamtassen te fungeren.

      Afgelopen zondag werden de tassen door Bas zelf overhandigd aan het team. “Zo ben ik er toch nog elke zondag een beetje bij en vergeten ze mij in ieder geval niet. En wie weet levert het zelfs nog wat mooie klussen op” lacht Bas Stoverink.

       Plannen voor laatste Beltrumse dorpsboerderij

       X 606

       BELTRUM – Dorpsboerderij Maarse aan de Nelissenstraat in Beltrum, gebouwd in 1927, moet een nieuwe invulling krijgen. Een aantal dorpsbewoners, waaronder Lies Wolterink, Mirjam van Aken en Fien Ballast hebben de handschoen samen met eigenaar Jos Ratering opgepakt. Ideeën vanuit de Beltrumse bevolking voor deze nieuwe invulling zijn van harte welkom.

       Lies Wolterink: “Jos en Silvia Ratering willen graag het pand beschikbaar stellen voor de Beltrumse bevolking. Het pand heeft wel flink wat onderhoud nodig. Het voorhuis van de oude boerderij willen we in oude staat behouden. Het heeft nog een ouderwetse ‘bozem’, kelder, opkamer, oude tegeltjes en er staan nog enkele oude beelden in. Het idee is om daar historisch materiaal uit Beltrum te exposeren en een blijvende plek te geven, zoals kleding, foto’s en andere spullen die iets met het ‘oude’ Beltrum te maken hebben. Dit zou tevens een soort ontmoetingsplek kunnen worden.”

       Voor het achterste gedeelte van de boerderij wordt nog naar een invulling gezocht. (Oud-)Beltrummers met een passend idee zijn van harte welkom deze te melden bij de initiatiefnemers. De eerste ideeën zijn bijvoorbeeld een zorgboerderij voor Beltrummers, een dagbesteding en gezellig samenzijn, door middel van een tuin met ‘vergeten’ groente of een kinderboerderijtje.

       “Maar alle ideeën zijn welkom”, verduidelijkt Mirjam van Aken. “Het initiatief moet het liefst wel zelfvoorzienend zijn. Er is al contact geweest met de Raad van Overleg van Beltrum, maar om verdere stappen te zetten moeten we eerst met concretere plannen komen. Daarom hopen we dat de bevolking mee wil denken aan een passende invulling voor deze prachtige oude boerderij. We denken namelijk dat velen net als wij graag willen dat dorpsboerderij Maarse behouden blijft.”

       Beltrumse oudheidkundige verenigingen zoals Stichting Oud Beltrum en de Historische Werkgroep Beltrum dragen het initiatief een warm hart toe.

       Materialen en foto’s die iets met Beltrum te maken hebben en die bijvoorbeeld tijdens verbouwingen of opruimingen tevoorschijn komen, zoals kleding, documenten of inboedel, zijn van harte welkom. Neem hierover contact op met Lies Wolterink, Zieuwentseweg 10a, Beltrum.

       Voor meer informatie en voor het indienen van ideeën kan men contact opnemen met: Lies Wolterink, tel. 0544 481744, Fien Ballast, tel. 0544 481659, of Mirjam van Aken, tel. 0544 481437.

        Koei’n Kiek’n in Beltrum

        X 428

        BELTRUM – Op vrijdagmiddag 7 juli is van 13.00 uur tot 16.00 uur Koei’n Kiek’n op het melkveebedrijf van de familie Hanselman, Baksweg 4 in Beltrum. Belangstellende collega veehouders zijn doorlopend van harte welkom om tussen 13.00 uur en 16.00 uur te komen kijken naar de prestaties van de Fleckvieh kruislingen op dit bedrijf.

        Bayern Genetik organiseert overal in den lande praktijk bijeenkomsten om veehouders kennis te laten maken met Fleckvieh. Het ras Fleckvieh komt uit Beieren in het zuiden van Duitsland. Fleckvieh kenmerkt zich door een bijzonder goede diergezondheid. De uitstekende vruchtbaarheid en uiergezondheid en het natuurlijk weerstandsvermogen van de dieren brengt de veeartskosten met ruim de helft terug. Vandaar dat steeds meer veehouders hun koeien inkruisen met een sterke Fleckviehstier. Omdat Fleckvieh een dubbeldoelras is past het perfect op de gespecialiseerd Nederlandse melkkoe. Wat aantallen betreft is Fleckvieh inmiddels het tweede ras van Nederland geworden.

        Jarenlang heeft Joop Hanselman goed geboerd met zijn zwartbonte koeien. Hij verkocht zelfs stiertjes aan de ki. “Maar op het laatst moesten de koeien steeds meer op hun tenen lopen. Ze waren niet sterk genoeg en kregen allerlei mankementjes. Daarom ben ik in 2004 overgestapt op Fleckvieh. Om de koeien meer kracht te geven. Sinds ik Fleckvieh kruislingen melk gaat het gemakkelijker. Bovendien is de vruchtbaarheid is flink verbeterd. Vaak is de koe alweer tochtig terwijl het kalf nog niet eens verkocht is”, zegt Joop Hanselman

        Ook Willy Leferink, melkveehouder uit Nieuw Zeeland is op deze middag op het bedrijf van Joop Hanselman aanwezig. Willy komt van geboorte uit Ruurlo en woonde in de buurt van de boerderij van de fam. Hanselman. Leferink vertelt over de ontwikkelingen van Fleckvieh in Nieuw Zeeland.

         Sterrenboogfeest op basisschool De Sterrenboog

         X 470

         NELTRIM – Het jaarlijkse Sterrenboogfeest op basisschool De Sterrenboog in Beltrum stond vrijdag 9 juni in het teken van het thema ‘Nederland ontmoet Afrika’. Een Oegandees kinderkoor was de hele dag te gast op school. Het koor is van de stichting UP4S, wat staat voor ‘kom voor ons op’ en is tien weken op tournee door Nederland. De groep bezoekt tachtig scholen en haalt daarbij geld op voor hun eigen toekomst.

         Overdag hebben de leerlingen van de Sterrenboog kunnen genieten van workshops die werden gegeven door de kinderen van het Oegandese koor. Er werd gezongen, getrommeld en gedanst. Iedereen genoot van de muziek, dans en interactie met de Afrikaanse kinderen. Aan het eind van de schooldag gaf het koor alvast een voorproefje van hun optreden.

         De start van het Sterrenboogfeest vanaf 18.00 uur was geweldig. Het zonovergoten plein stond vol met ouders, kinderen en leerkrachten toen de Oegandese kinderen al dansend en fluitend in hun vrolijke kleding het plein op kwamen. Het optreden van het koor was prachtig en het sfeertje op het plein was meteen goed. Na het optreden waren er allerlei spelletjes te doen, lekkernijen te koop en was er een markt voor verkoop van Afrikaanse spulletjes.

         Marie-José Koster, directeur van De Sterrenboog blikt met trots en voldoening terug. ‘De Oegandese kinderen hebben samen met de kinderen en ouders van de Sterrenboog volop genoten. Het was een dag met een gouden randje.’

         UP4S is een initiatief van de Deventer wonende Silvia Mbabazi en haar man Frank Rus. Met het geld dat het Oegandese koor bijeen zingt kunnen ze onderdak en onderwijs bieden aan kansarme kinderen in Bukomansimbi.

         Het koor is zondagmiddag 25 juni te gast bij het op het festivalconcert ‘Friends in Music’ van het Beltrumse koor Rhumtas. Het festival duurt van 15.00 uur tot 18.30 uur en wordt gehouden bij het Dacapo-gebouw aan de Haarstraat.

          Biovergistingsinstallatie Groot Zevert geopend

          X 1243

          De complimenten waren niet van de lucht vrijdag bij de opening van de vernieuwde biovergistingsinstallatie van Groot Zevert in Beltrum en de ingebruikname van de 1-op-1-leiding naar FrieslandCampina. VVD-kamerlid Han ten Broeke, biogasspecialist Hendrik Becker en FrieslandCampina-CEO Roelof Joosten roemden de aanpak van Groot Zevert. ‘Bij Groot Zevert praten ze niet alleen over duurzaamheid, maar maken ze er ook werk van. En het mooiste is: ze zijn nog lang niet klaar!’

          Met een druk op de knop openden FrieslandCampina-CEO Roelof Joosten en directeur Joris Groot Zevert vrijdagochtend 9 juni de compleet vernieuwde biogasinstallatie en zetten ze symbolisch druk op de unieke 1-op-1-biogasleiding naar FrieslandCampina in Borculo. De installatie aan de voet van de voormalige Beltrumse vuilstort ’t Bellegoor produceert uit mest van regionale boerenbedrijven en uit biomassareststromen jaarlijks 11 miljoen kuub biogas. Van dit gas gaat 8 miljoen kuub via een 12,5 centimeter dikke en 5 kilometer lange leiding rechtstreeks naar FrieslandCampina. De zuivelfabriek stookt het biogas bij in de stoomketels voor haar energievoorziening en geeft zo handen en voeten aan haar duurzame streven. Continuïteit is gewaarborgd; Groot Zevert en FrieslandCampina hebben een twaalfjarige leveringsovereenkomst.

          Groene stroom uit biogas
          De resterende 3 miljoen kuub biogas die de biovergister produceert, wordt met behulp van hoog-rendement warmtekrachtkoppelingen (wkk’s) omgezet in groene stroom en warmte. De warmte wordt gebruikt voor interne processen zoals het exportwaardig maken (hygiëniseren) van het digestaat (het restproduct van de vergisting) en het opwarmen van de biovergisters. De groene stroom wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. De installatie zelf is volledig energieneutraal. De nieuwe biovergistingsinstallatie zorgt voor een reductie van de CO2-uitstoot van ruim 11.000 ton per jaar.

          NIEUW: Groene Mineralen Centrale
          Tijdens de opening van de biogasinstallatie werden ook de nieuwe plannen van Groot Zevert ontvouwd: de realisatie van De Groene Mineralen Centrale naast de gasbehandelingsunit op het terrein van de biogasinstallatie. Via diverse technieken en processen wordt alle geproduceerde digestaat gescheiden in fosfaat, stikstof, kali en organische stof met een verlaagd gehalte aan fosfaat. De mineralen kunnen dan regionaal worden aangewend. Mineralen als fosfaat, kali en stikstof hoeven niet meer chemisch en met behulp van fossiele brandstoffen te worden geproduceerd, maar kunnen worden vervangen door de groene variant geproduceerd door Groot Zevert Vergisting.

          Regionale afzet
          De fosfaatarme organische stof is interessant voor telers die belang hechten aan bodemvruchtbaarheid maar qua fosfaat op de rem moeten. Ook hier is een regionale markt voor. Wat rest na scheiding is schoon water. Mest/digestaat bestaat voor meer dan 90% uit water, waarmee De Groene Mineralen Centrale een aanzienlijke duurzame besparing realiseert op het transport en daarmee de CO2-uitstoot. Die daalt bij Groot Zevert Vergisting met nog eens 5.000 ton per jaar. Groot Zevert en haar partners starten nog dit jaar met de bouw van de Groene Mineralen Centrale.

          Zaterdag 10 juni Open Huis
          Wilt u ook een kijkje nemen bij de biovergistingsinstallatie van Groot Zevert? Kom dan morgen – zaterdag 10 juni – naar het Open Huis. U ziet hoe gas wordt geproduceerd, de behandeling voor uitlevering gaat en hoe vaste stoffen worden ontsluiten zodat ze optimaal vergisten. Verder wordt de nieuwe warmtekrachtkoppeling getoond die biogas omzet in groene stroom. Bedrijven die meewerkten aan de bouw van onze vernieuwde biovergister vertellen u graag meer over hun rol en hun bijdrage aan dit vooruitstrevende project.

          Het Open Huis van Groot Zevert Vergisting op zaterdag 10 juni aanstaande wordt gehouden van 11.00 tot 16.00 uur. U vindt de biovergistingsinstallatie aan de Deventer Kunstweg 2a in Beltrum. De entree is uiteraard gratis.

          Kijk voor meer informatie over Groot Zevert op www.groot-zevert.nl

           Leven met Engelen en hun Energie!

           X 318

           Stichting Eenheidsbewustwording organiseert: “Leven met Engelen en hun Energie!”

           “Engelen zijn kosmische spirituele wezens vanuit de Bron om de boodschappen van de Schepper/God aan de mensen door te geven en de mensen te helpen het goede te willen doen”.

           Uitleg:
           Ieder mens heeft een eigen Beschermengel gedurende zijn/haar leven, gegeven vanuit de Bron.
           Er zijn negen Engelenkoren zoals er ook 8 groepen op een basisschool zijn en er zijn Engelen met specifieke taken op ieder gebied van ons leven.

           Engelen willen mensen beschermen op allerlei gebied en ook in het dagelijks leven. Daarvoor hebben ze wel een verbinding nodig met een individuele mens. De mens maakt die verbinding door Liefde te sturen naar zijn/haar Engelbewaarder (Beschermengel) en de Engelen die hij/zij aanroept.

           In het algemeen weet de mens te weinig van de Engelen en kan daardoor ook niet de Engelen om hulp roepen. De Engelenkoren willen zich aan de mensen kenbaar maken en laten zich soms zien en horen aan degenen waarmee ze een verbinding kunnen maken.

           We leven nu in een tijd waarin er geen kosmische spirituele geheimen meer zijn voor de mensen die zich willen openen voor het spirituele leven.

           Hoe kunnen we contact maken met de Engelen?
           Een eerste aanzet daartoe is kennis opnemen; de gedachten in het denken aanvaarden en met het Hart accepteren als positieve gevoelens. Hierdoor stelt men zich open voor de persoonlijke ervaring. Door eigen ervaringen hoeft men niet meer te geloven in de hulp van Engelen maar ga je zeker weten dat ze er zijn. Je gaat dan zelf contact zoeken met Engelen en stuurt hen steeds meer Liefde.

           Deze avond wordt informatie gegeven met afbeeldingen, aanroep en geleide meditatie-oefening, zodat U er ook thuis mee aan de slag kunt gaan.

           Data en tijd: donderdagavond 18 mei 2017. tijd: 19.30 tot 21.30 uur
           Waar: Landgoed ’t Hulsevoort, Bruggertweg 2, 7156 NB Beltrum
           Prijs: Euro 5,00; inclusief koffie/thee
           Spreekster: Marja Huls. info: marajahuls@kpnmail.nl

            Sportcentrale VIOS 10 jaar een federatie

            X 511

            BELTRUM – “Veur mekare, met mekare” is een veel gebruikt adagium in de Beltrumse gemeenschap, zo ook in de sport. Sportcentrale VIOS bestaat als meer dan een halve eeuw. Tien jaar geleden veranderde de Sportcentrale van een vereniging in een federatie. Tijd voor een korte terugblik.

            In 1953 kon in Beltrum maar uit twee sporten gekozen worden: gymnastiek en voetbal. Om de krachten te bundelen is de Sportcentrale Vios opgericht. Door de jaren heen werd het aantal sporten flink uitgebreid. In 1973 kwam tafeltennis als 6e loot aan de VIOS-boom.

            Door de samenwerking is er veel gerealiseerd. Er werd een schitterende sportaccommodatie tot stand gebracht. Daarnaast verscheen er maandelijks het clubblad “de Vios Wijzer” en werd de contributie centraal geïncasseerd. Naast de sporthal werd een kantine gebouwd die al jaren draait op de inzet van ruim 100 vrijwilligers. Ook wordt de Grote Clubactie gezamenlijk georganiseerd.

            Tot 2007 was VIOS een omni-vereniging met ruim 1.000 leden, verdeeld over zes takken van sport. Toen werd het plan om de organisatie te wijzigen gelanceerd. Daarbij werden ook de statuten gewijzigd. Sindsdien vormen gymnastiek, handbal, tafeltennis, touwtrek, voetbal en volleybal samen een federatie. Elke tak van sport heeft sindsdien haar eigen statuten en is dus een afzonderlijke sportvereniging. Zo kunnen er ook sneller en efficiënter beslissingen genomen worden.

            De voordelen van de Sportcentrale zijn echter wel behouden gebleven. De penningmeester van sportcentrale verzorgt nog altijd de contributie-inning en verschijnt de Vios Wijzer nog steeds maandelijks. De kantine wordt bemand door de vele vrijwilligers van alle zes verenigingen. Ook de bevordering van samenwerking tussen de sportverenigingen is een belangrijk aandachtspunt. Tijdens de jaarlijks terugkerende vergaderingen leert men van elkaars problemen en worden er oplossingen en tips gedeeld.

            In het bestuur van de federatie is elke vereniging met één persoon vertegenwoordigd. Daarnaast is er een dagelijks bestuur dat bestaat uit drie personen. Onlangs is Erwin Hoitink benoemd tot voorzitter, hij heeft Marcel Mutter opgevolgd. Verder bestaat het dagelijks bestuur uit Sander Esselink (secretaris) en Marcel Helmers (penningmeester).

            VIOS is een begrip binnen en buiten Beltrum en staat als een huis. Vooruit is en blijft het streven van de sportcentrale, ook als federatie!

             Concert – I have a Dream . . .

             X 595

             BELTRUM/WINTERSWIJK – In een samenwerkingsproject van het VrijeTijdsOrkest Boogie Woogie Winterswijk en het middenkoor Kiddoesj uit Beltrum zijn twee bijzondere concerten gepland, waarbij afzonderlijk maar ook gezamenlijk stukken ten gehore worden gebracht.

             Het eerste concert wordt gehouden op zondagmiddag 21 mei 2017 (15.00-16.30 uur) in de kerk te Beltrum.

             Het tweede concert wordt gehouden op vrijdagavond 26 mei 2017 (19.30 -21.00 uur) in de concertzaal van Boogie Woogie Cultuurcentrum te Winterwijk.

             Het programma varieert van lichte tot meer klassieke stukken waarbij beide verenigingen hun eigen specialisme kunnen laten horen. In een gezamenlijk optreden hoort u o.a. Moment For Morricone en laten wij u genieten van het prachtige “I have a Dream” van Mary Donnelly, in een arrangement van Hugo Klein Severt.

             De enthousiaste zangers en muzikanten staan onder leiding van de dirigenten Gerald Roerdinkholder (Vrijetijdsorkest) en Hugo Klein Severt (Vrijetijdsorkest en middenkoor Kiddoesj).

             De toegang is gratis. Een vrije gift is welkom.

              Kermissfeer op Koningsdag in Beltrum

              X 456

              BELTRUM – De verjaardag van de Koning vieren in een andere stad of dorp? Dat viel vier Beltrumse heren ieder jaar toch weer een beetje tegen. Onder het genot van een biertje staken ze vorig jaar de koppen bij elkaar en kwamen op de proppen met Willy’s Verjaardagsfeestje. De eerste editie werd een onverdeeld succes.

              Martijn Nijhuis, samen met Niek Hommelink, Benji Beunk en Luc Nijhuis initiatiefnemer van het Willy’s Verjaardagsfeestje, moet lachen als hij eraan terugdenkt. Na zoveel jaar was er eindelijk weer iets te doen met Koningsdag in Beltrum en daar moest iedereen bij zijn, leek het wel. “Het was echt boven verwachting, het voelde als een soort kermis.” Op zoveel mensen had de organisatie – letterlijk – niet gerekend. “Op een gegeven moment was het bier op. Hebben we als organisatie in omliggende dorpen nog 25 vaten bij moeten halen, haha.”

              Een grotere, tweede editie kon niet uitblijven. De organisatie werd uitgebreid met Lotte Wolterink, Myrthe Heinemans en Dirk Tackenkamp en besloten werd om ook tijdens Koningsnacht, woensdag 26 april, een tentfeest op touw te zetten. Het blijkt een gouden greep. Binnen no-time ging het grootste deel van de tickets voor de avond met de Dirty Daddies en enkele Special DJ’s over de toonbank. Met dank aan de gemeente konden er 250 extra kaarten in de verkoop voor het feest dat om 20.00 uur begint, maar ook deze zijn bijna allemaal verkocht.

              Martijn Nijhuis en Lotte Wolterink van de organisatie kunnen het maar nauwelijks geloven. Bij iedere aankondiging op Facebook zagen ze de kaartverkoop stijgen, en niet alleen in Beltrum. Ook vanuit omliggende dorpen is de animo voor Willy’s Verjaardagsfeestje groot. “We willen een leuke avond en de Dirty Daddies passen daar bij”, zegt Nijhuis. “Die geven echt een show weg, dat hebben we eerder op de Zwarte Cross wel gezien.”

              Koningsdag

              Een dag later kunnen liefhebbers vanaf 10.00 uur terecht in het hart van het dorp voor de rommelmarkt, waar de Beltrumse jeugd tot 13.00 uur haar spulletjes heeft uitgestald. In de tussentijd zal het Mariaplein vollopen met auto’s van allerlei pluimage, voor de Sterrit die om 12.30 uur start.

              Vorig jaar rekende de organisatie op zo’n 30 deelnemende wagens, maar bleek de animo zo groot dat er 111 auto’s van start gingen. Het zorgde voor een wachtrij tot ver buiten het Kulturhus en dat wil men dit jaar voorkomen. “Mensen kunnen zich via de website opgeven”, vertelt Lotte Wolterink. “Ze krijgen dan een starttijd door en hoeven dan niet te wachten.” Het scheelt ook in de portemonnee; online inschrijven kost 10 euro per auto, op de dag zelf betalen deelnemers 5 euro meer.

              Om 16.00 begint de band Straight on Stage met live-muziek in de tent op het Mariaplein, waar even later ook de uitslag van de Sterrit bekend wordt gemaakt. Vervolgens zijn er nog optredens van Beat the Stones en de Voute DJ’s. De organisatie heeft er in ieder geval zin in, zo getuigt ook een van de ludieke teksten: Koningsdag in Beltrum, dat Willy niet missen.

              Kijk voor meer informatie op www.koningsdagbeltrum.nl.

              Foto: PR

               Gewonde en schade bij aanrijding

               X 679

               BELTRUM – Op vrijdag 7 april heeft er rond 09.30 uur een ongeval plaatsgevonden op de kruising Eibergseweg-Deventer Kunstweg-Lintveldseweg in Beltrum.

               Door nog onbekende oorzaak zijn er twee personenauto’s met elkaar in botsing gekomen. Zover bekend is één persoon gewond geraakt en deze werd behandeld in de ambulance.

               Beide voertuigen hebben flinke schade opgelopen.

                Kinderopvang het Vlinderhofje wegens verbouwing gesloten

                X 367

                BELTRUM – De kinderopvang en buitenschoolse opvang Het Vlinderhofje heeft tijdelijk haar deuren gesloten.
                Er staan een aantal verbouwingen gepland die de opvang belemmeren. Deze zijn zodanig dat het uit veiligheidsoogpunt verstandig is even geen kinderen op te vangen. Wanneer de deuren weer openen is niet precies te zeggen, dat ligt aan de voortgang, het streven is medio april. De ouders zijn op de hoogte en worden ook in het verbouwingstraject betrokken.

                Muziek op schoot, baby/peuter gym en kinderkookatelier, zijn activiteiten die straks in het nieuwe programma opgenomen worden. We denken daarmee al vast mee te kunnen beginnen, zodra er 5 kinderen zijn aangemeld.

                Muziek op schoot: (zondagmorgen)
                Peuters reageren op prikkels en daarom zijn ze van nature geboeid door muziek.
                Muziek (en vooral het zingen) heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van het kind: door de vele liedjes en versjes wordt de ontwikkeling van de taal/spraak bevorderd; klappen, bewegen en dansen ontwikkelt de motoriek; het onthouden van woordjes en melodieën traint de concentratie en het geheugen.
                In deze cursussen gebeurt dit allemaal spelenderwijs o.l.v. de muziektherapeute.
                Je hoeft zelf niet heel erg muzikaal te zijn, maar het is wel erg belangrijk dat je actief meedoet, zodat jouw kind daardoor gestimuleerd wordt.

                Baby gym: (woensdagmorgen)
                Dit is gymnastiek voor de allerkleinsten. Het helpt de spiertjes sterker te maken, stimuleert de zintuigen en helpt ze met de moeilijke leermomenten in het eerste levensjaar. Onder leiding van een kinderfysiotherapeut, (baby) masseuse en muziekervaringsdeskundige gaan we elke les in op hoever de ontwikkeling op dit moment is, doen we spelletjes die passen bij wat een baby op die leeftijd leert, bewegen we op muziek en (het belangrijkste) maken we veel plezier.

                Kidscooking/Kinderkookatelier.
                Wat is er leuker dan samen in de keuken te koken en te proeven??? En na de tijd mag je wat je gemaakt hebt mee naar huis nemen (indien mogelijk). In ons Kinderkookatelier gaan we van alles bereiden veelal met producten van ons eigen erf. Op de woensdagmiddag starten we met workshops “Kinderkookatelier” bij ons op Landgoed Hulsevoort. We beginnen om 14.30 u en eindigen om 16.00 u. Leeftijd: vanaf 8 jaar t/m 12 jaar. Kosten per keer: 5,-.

                Ouders die hier interesse in hebben contact opnemen met Marian Klein Gebbinck, 0544-487010 of 06-55733458. Maar mag ook een mail naar info@hulsevoort.nl

                Voor meer informatie www.hulsevoort.nl

                 Bromfietsclub opent seizoen met tourrit voor iedereen.

                 X 356

                 BELTRUM – Op zondag 9 april vindt de openingsrit van Bromfietsclub Beltrum (B.C.B) plaats. Iedereen die een bromfiets of 50cc motor van 25 jaar of ouder heeft is van harte welkom, mits de bromfiets minimaal 50 km/h loopt.

                 Van Batavus, Kreidler , Puch tot Zundapp, elke brommer is welkom bij Bromfietsclub Beltrum.  De brommer hoeft niet in nieuwstaat te zijn. Wel moet de brommer natuurlijk technisch in orde zijn. Deelname is gratis maar op eigen risico .

                 Vertrektijd 10.00 uur bij Café Dute in Beltrum, maar als je zin hebt in een kopje koffie met een broodje, kom dan om 9.30 uur!

                 Voor info kunt U telefoneren met Stan 0544 482309.
                 of via www.bromfietsclubbeltrum.nl

                 Foto: PR